петак, 17. мај 2019.

ONI BEŽE

To je ta politika prvorodjenog. 

Jer nije bitno što Čačak iz budžete izdvaja milione za Autoprevoz Čačak, iliti Kavim...nešto. 

Jer nije bitno što deca nemaju kako iz škole da se vrate kućama ili od kuća da dodju u školu. 

Jer ništa nije bitno kada za doček prvorodjenog treba da se dovuče čitava kamarila.


A, kamarilu baš briga što komšijsko il rodjačko dete nema kako da se vrati iz škole do kuće koja je udaljena 7, 17 ili 27 km. 
Oni to za budućnost dece rade, kažu. Sram vas bilo. Koje dece, bre? 

Znate li koliko roditelja čeka kraj školske godine, da se sele u inostranstvo. Znate li koliko deca upisuje srednju školu u inostranstvu? 
Znate li koliko srednjoškolaca upisuje fakultet u Sloveniji, Austriji, Italiji... bez namere da se vraćaju u Srbiju. 

Oni beže glavom bez obzira odavde. I neka beže. Imaju od čega.





Na tekst:


Deca ostala bez prevoza, na ivici suza kako do kuće

Zbog prevoza naprednjaka na miting u Pakovraće, Autoprevoz je danas drastično redukovao saobraćaj. Od rane zore otkazivani su polasci, da bi od 12 časova skoro celokupan saobraćaj bio otkazan. Čačani koji od jutra zovu našu redakciju posebno su ogorčeni na lokalnog prevoznika jer su im operateri na telefonu uredno govorili da saobraćaj normalno funkcioniše. Međutim, dolaskom na autobusku stanicu saznali su da su polasci otkazani.

Kako do kuće: Mladi i stari opsedali dispečera
— Zvao sam da pitam da li ima autobus za Kragujevac kako bih sinu poslao paket. Rekli su mi da sve funkcioniše kako treba, ali dolaskom na autobusku stanicu saznao sam da je polazak otkazan kao i masa drugih. Ne razumem ovakav odnos Autoprevoza prema svojim sugrađanima — ispričao nam je ovaj stariji sugrađanin.
Odlaskom na autobusku stanicu sami smo se uverili da su reči naših sugrađana tačne. Na parkiralištu i peronima na autobuskoj stanici nije bilo skoro ni jednog autobusa, a mladi i stari opsedali su dispečera kako bi dobili informacije o svom polasku.
— Nema polazaka, danas je miting SNS. Svi autobusi su angažovani za prevoz naprednjaka. Žao mi je, nisam ja kriva. Normalizacija prevoza od 17 časova — ponavljala je što na telefon što kroz šalter dispečerka.
Najteže je bilo gledati učenike koji imaju mesečne karte a koji nisu mogli da se vrate svojim kućama. Neki od njih nisu imali ni novca pa su na ivici suza pitali šta da rade do večeras.
— Niko nas nije obavestio da nećemo imati prevoz da se vratimo kući. Sve zbog nekog mitinga. Potrošio sam sav novac, a sledeći polazak za Katriće je u 19-20 časova. Ne znam ni sam šta mi je rekla. Moraću da zovem roditelje da vidim kako ću do kuće, ili da molim drugare za novac — kroz suze priča Ivan, učenik Mašinsko-saobraćajne škole.
Slično je i na ostalim đačkim linijama, ka Mrčajevcima, Lađevcima, Premeći…
— Dobili smo savet da probamo da uđemo u autobus za Beograd, da izađem u Preljini i da stopiramo. Ne verujem šta slušam. Srbija u 21. veku — kaže đak iz Mrčajevaca.
— Kako da se vratim kući? Znate li gde su Lađevci? Koliko će to da me košta? Pitate li se imam li novca? Što nam niste ništa javili. Sram vas bilo — bila je kivna učenica Medicinske škole, što je dispečerku dovelo do suza.
— Ne mogu više. Lepo sam govorila da ne može ovako da se radi — razočarana je dispečerka koja se najviše našla na udaru sugrađana.

Gužve kod linijskih taksista
Zbog otkazivanja đačkih polazaka, ruke su trljali prolazni autobusi kao i linijski taksisti, koji su od danas zaslužili da budu mnogo bolje tretirani zbog neprofesionalnog odnosa Autoprevoza prema korisnicima svojih usluga.
— Vučić je naš spasilac. Samo neka nastavi da xxxx ovaj narod — kroz smeh kaže taksista koji je učenike vozio do Preljine.
— Mogli smo ali nismo povećali cene. Imam u kolima učenika koji ima samo 30 dinara u džepu i prevešću ga do Preljine. Organizovaćemo se, neko će morati malo da sačeka, ali prevešćemo svu decu do kuća — kaže taksista.
O najblaže neprofesionalnom odnosu čačanskog Autoprevoza prema korisnicima svojih usluga i prema Čačanima, od kojih godišnje prihoduju 30 miliona dinara iz gradskog budžeta, nismo mogli da dobijemo komentar direktorke Dušice Stevanović Lužanin. Ona se nije javljala na naše pozive, zbog čega ćemo se putem mejla obratiti vlasnicima Kavima u Izraelu, da saznamo da li se ova firma na sličan način ponaša i u svojoj zemlji – da praktično suspenduje javni prevoz zbog mitinga jedne stranke.
Podsetimo, veliki broj građana se žalilo na otkazivanje polazaka i 19.aprila, kada je Autoprevoz prevozio naprednjake na miting u Beograd. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da nije dobio ni jednu pritužbu zbog toga. Videćemo da li će se neko izviniti deci koja su danas doživela maltertiranje i stres, a svi mi još jednom odgovor zašto mladi odlaze iz grada i Srbije. 

Нема коментара:

Постави коментар