уторак, 13. август 2019.

Ko će u zatvor?

Je l ovo neka fora sa izlivanjem nafte i mazuta u reke Moravičkog okruga?
Ko će da odgovara zbog ovoga? Neko će u zatvor možda?

A, to što će neko da izadje pred kamere i kaže: “Ja sam odgovoran/-na”, to slobodno mačku o rep. Ili mački.

Odgovornost
nije samo osećanje obavaze. Odgovornost bez mogućnosti da se izrekne i primeni sankcija i nije odgovornost. Tačka.


Evo u Zapadnoj Moravi već godinu dana plivaju naftne mrlje ili pak ulje iz konzervi sardine, ali niko još nije utvrdio šta je u pitanju. Jer je Morava zaboga Amazon. Nil.
Što se mene tiče, kompletnu strukturu vlasti iz Čačka bih naterala da se okupa u Moravi, a onda bih im servirala paradajz i paprike koji su zalivani naftom.
I ja ću preuzeti odgovornost za njihovo zdravstveno stanje. Šta mi teško da kažem da sam ja odgovorna!
I ponavaljam. 
Ova vlast u Čačku će ISKLJUČIVO ostati upamćena po tome što nije otkrila zlikovca koji zagadjuje Moravu, niti je preduzela mere da se spreči dalje zagadjenje reke i što je uništila FK Borac!

Zbog teksta:

Zbog izlivanja velike količine mazuta u reku Moravica, u Ivanjici je danas proglašena vanredna situacija. Procenjuje se da se iz Zavoda za rehabilitaciju Anemija u Moravicu izlilo oko 70 tona mazuta za grejanje.
Mazut je nedavno nabavljen za predstojeću grejnu sezonu.
Zagađanje reke uočeno je u ponedeljak popodne, a masna mrlja se tokom dana znatno proširila. Nažalost, nadležne službe reagovale su tek danas u popodnevnim satima.
Građanima Ivanjice i okolnih mesta upućen je apel da ne koriste vodu za piće.
Direktor čačanskog Zavoda za javno zdravlje Aksentije Tošić, izjavio je agenciji MNA da su obavešteni o akcidentu
Dodili smo informaciju da je došlo do iznenadnog zagađenja reke i da se izlika velika količina nafte, nizvodno od Doma zdravlja. Postrojenje vodovoda se nalazi uzvodono tako da za sada nema problema”, objasio je Tošić.
Prema njegovim rečima, obavešteni su svi nadležni organi i čekaju se njihovi dalji koraci.
Moravica izvire na padinama planine Golije i teče prema severu kroz Ivanjicu, Arilje sve do ušća u Zapadnu Moravu nedaleko od Požege. Duga je 98 kilometara.
Stanje na vodotoku Moravice je jako izmenjeno u odnosu na nekadašnji period.
Danas je, usled intenzivne seče šuma na Goliji, ova nekad jedna od najizrazitijih reka šumskog područja, postala bujičavi vodotok, što se odrazilo na količinu, sadržaj vode i nagli nadolazak vode, dužinu trajanja pomute, kao i na sadržaj i uslove razmnožavanja najzastupljenije riblje vrste u ovom vodotoku, potočne pastrmke.

Нема коментара:

Постави коментар