петак, 3. децембар 2021.

S punom nadom i verom u Boga napred junaci! (General Vukoman Aračić)

 

S punom nadom i verom u Boga napred junaci! (General Vukoman Aračić)

Na Vavedenje 4.12.1914. g. na Godunu (selo Vrnčani na Kablaru) probijen je front austro-ugarske vojske te je srpska vojska nastavila da nadire dalje prema Divčibarama i Valjevu. Ovo je bila velika pobeda srpske vojske u Velikom ratu.
Bitka je značajna i zbog toga što je neprijateljska vojska nameravala da zauzme Ovčarsko-kablarsku klisuru i prugu Čačak – Užice, kojom se srpskoj vojsci dopremala hrana i municija. Bitka je trajala tri dana. Limski odred pristiže u pomoć i proboj fronta je na vidiku.
„Svi srpski komandanti dobijaju zadatak da srpska vojska 3.12. navali na austrijsku armiju koja je na položajima kod Gojne Gore i Srednje Dobrinje.
2/3 decembar 1914.
Sasvim dotrajala materijalna sprema trupa naših. Bez obuće i odeće. Da bi se borili po snegu na planinama.Pešadijske municije dovoljno bilo, ali pristigla je artiljerijska municija i probudila ljubav pešadije prema artiljeriji. Moralno stanje se popravilo, višednevni odmor je dobro uticao na duh i raspoloženje vojske. A posebno kada je 1.12. naglašena naredba za napad!
Noć 2/3. 12.
Izveštaj da je neprijatelj već angažovao sve svoje trupe. Komandant 1. Armije zaključuje da je krajnje vreme za napad....
Komandant 1.armije (Komandant Prve Armije vojvoda Petar Bojović (1858-1945), Aračić) „Divizijama je od prilike poznata jačina i sastav neprijateljskih delova, koji su se do večeras pokazali ispred njihovog fronta.
Rešio sam da celom armijom 3.12 ujutru u 3 časa preduzimam napad na naprijatelje. Obe ostale armije i delovi Užičke vojske u isto vreme preduzeće napad.
S punom nadom i verom u Boga napred junaci!
Na Vavedenje, 4.12. 1914. g. izveštaj Vrhovnoj komandi:
„Danas u 10 časova delovi Limskog odreda izbili na Godun k. 711 i potisli neprijateljske delove ka Brezaku...!"
Iz VELIKI RAT SRBIJE (IZDANjA GLAVNOG ĐENERALŠTABA) ZA OSLOBOĐENjE I UJEDINjENjE SRBA, HRVATA I SLOVENACA Treći period operacija KOLUBARSKA BITKA III FAZA - NAPADNA.

Нема коментара:

Постави коментар