петак, 3. април 2015.

U projekat te ljubim



Pošizeli svi u Srbiji. Nastavnici, trgovci, razni timovi, otpravnici vozova, kvazi novinari, sportski klubovi, autobusdžije i kafedžije. Nije šizenije zbog štrajkova, nezadovoljstva ili poplava. Cela Srbija je s početka proleća luda od pisanja projekata. Šta god to značilo. Šta god mislili da znači. Svi se bacili na pos’o. Život je u pitanju. Popunjavaju papirčine, filuju cifre, traže ko ima pečat, traže ko ima reference, traže ko ume da kuca i da mejlom pošalje na vreme. Samo da se ne odocni i da se ne pređe tačno određen broj reči!

UDRUŽENJE. ZA ŠTA GOD

Više niko ne zna šta mu je u opisu radnog mesta, a šta nije. Važno je samo šta je „in“ i za šta se dele novci, a da li znamo nešto o „in“ stvarima, nije važno niti ko pita, a boga mi niti kontroliše. Samo piši i štancuj u projektne formulare. Časove redovne nastave, dolaske na posao, vožnja autobusa na redovnim linijama, kuvanje kafe na sistematizovanom radnom mestu, opremanje šanka u kafani… ma sve može! Samo ako ima osnovano udruženju. Po mogućstvu prepisati, sve od prošlog projekta onog što je proš’o u „onoj“ drugoj fondaciji, samo paziti na broj reči. Nije baš uvek isti, a uvek je najvažniji. Ko nije imao do sada projekat, neka izgugluje i malo preradi i doradi. Ko će još i to da kontroliše?! Članovi komisije, kao i mnogi pisači, vrlo često nemaju pojma o čem’ se radi, niti što se radi, ali postupaju kao delegati u vremenu komunizma: „Ne spuštaj ruke, ima još da se glasa“!

A, ko nema registrovano udruženje, organizaciju ili neku takvu zajebanciju, može da se slika iz istih stopa. Za uspomenu. I da na poleđini slike napiše: „Onda kada sam skont’o da nisam registrovan i da sam budala neopevana“. Ko je sposoban i dokoniji, odma’ da završi sa tim uknjižavanjem u raznorazne knjige, kako bi konkurisao za projekat. Za pilot projekat. Za kopilot projekat. Za avion projekat. Nemam pojma više. Neka prikupi šta je potrebno, našvrljega i šta treba i šta ne treba zbog radi regitstracije, preda tamo negde na overu i može da piše. Istog trenutka. Ko bude im’o sreće, odma’ će da prođe u uži krug, a ko baš bude im’o sreće, može i da dobije kintu. Važno je znati glavnog u onoj prvoj fondaciji i selekciji, jer ako on popusti, znači ima šanse. Gledajte da saznate odakle je i čiji je. Sve je važno. I kume. I stare ljubavi. I afere. I iste kafane, a boga mi i iste žene ili muškarci, pa kom opanci, kom obojci!

KAKO TO MISLITE „O ČEMU JE PROJEKAT“?

Nasilje, narkomanija, kriminal i ostala ludila tek dođu na tapet kada je vreme da se konkuriše za projekte. Pojedini mediji i kvazi novinari otkače od sreće, jer konačno mogu da provuku koju kintu, a imaju i vezu tamo gde treba. A tema legla „ko budali šamar“, a raspoloženih volontera na sve strane, a politička podrška zagarantovana, a i gomila ludaka koja veruje u ideale…, a u ideale veruju budale, a ostali čapkaju gde god mogu i kako mogu.

Sećate se kako i onaj Vulin zamalo ne podeli neke „sitne“ novce, nekih bednih dva miliona evra, udruženjima koja se rodiše tek kada obelodani o čem se radi. Višak para u budžetu, valjda, a može i dobro da se očeše. No, koliko je dece izlečeno od tih para? Pa sećate se valjda da je obećao da će sve milione, za lečenje da preusmeri?! I čik neka ga neko pljuje, a on se dosetio ponovo onoga što najviše boli ovu zemlju. Ma, samo udri tamo gde smo najslabiji!

Isti taj Vulin, onaj sa očima na vr’ glave, a takvima ne treba verovati (tako me učili mudri i iskusni), vešto je baratao tim projektima i na prethodnim radnim mestima. Naravno, kao i većini političara, nisu mu bila u firmi, ili na gradilištu, ili ne daj bože u učionici, no baš se namestilo da su u čvrstoj vezi sa „svetom zemljom“, na koju mu je bilo zabranjeno u neko vreme nogom da kroči. Pa direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, pa avanzovao na mesto ministarsko bez portfelja za istu tu „svetu zemlju“. Takva mu radna ili paradna mesta, dušu dala za kojekakve projekte, jer svi su ranjivi na „kolevku i majku“ Srbije. Svima žao tog naroda koja se koprca dole po enklavama niti živ nit’ mrtav, i koji nikada kintu nije video od silnih realizovanih zajebancija. Ali, šta ima oni i da vide. Nije bio projekat za njih raspisan i svih onih 86 miliona dinara, no za razna sportska, omladinska, verska i vladina i nevladina udruženja. Ko je njima kriv što nemaju pojma šta je to projekat i čemu on služi, i što misle da su udruženja ono kada se par desetina njih udruži da dežuraju da im Šiptari noću ne zapale ono što im je mučenicima preostalo.

Eto, niko se sem Vulin za dvadeset i kusur godina, koliko Srbi sa Kosova imaju problem, a i mi sa njima, nije dosetio da ugradi sigurnosne kamere po gradu, a ne da gatamo u pasulj ko je na koga prvi pripucao. Niti su znali šta je projekat, nit kako da ga prepišu ili napišu, do njega. Ovaj sa očima na vr’ glave se setio, pametnica te pametnica, pa isprojektovao i kamere. Jašta. Sve preko firme prijatelja mu. Provukao sve kroz formulare i napravio se lud kada su ga saslušavali. Ponovo se on tako pravio lud i za onih 86 miliona dinara. I eto, što se više praviš lud, više ti gledaju kroz prste. Računajte da se od sutra pravim luda, pa šta god da je u pitanju! Naravno, ni 52 radna mesta po ugovoru, nisu bila planirana za te napaćene ljude, koji misle onakako im se kaže i servira putem medija, jer je i to deo projekta države. Uspešnog i sve uspešnijeg.

I biće najuspešniji projekat, kada ti dole u kolevci budu crkavali od gladi i straha, i svedočili kako ih je jedino u životu održavalo kada čuju preko medija da su projektima opredeljeni milioni za njihov spas, jer su ipak oni čuvari ognjišta i duše srpskog naroda. Ima li šta lepše, dostojanstvenije i uzvišenije?!

3. 4. 2015. Kolumnista


Нема коментара:

Постави коментар