четвртак, 24. новембар 2016.

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD ČAČAK - OSMESI, TUGA, JAD, ČEMER I GREDE.

preuzeto: ozonpress.net (kancelarija u potkrovlju)
Danas 24.11. 2016. Centar za socijalni rad u Čačku obeležio je 57 godina od kada je osnovan. 

KO SVE I ZAŠTO HRLI U CENTAR?
Socijalni sučajevi koji čekaju u redu da im Centar omogući ishranu iz “kazana". 
Beskućnici kojima je Centar jedina kuća. Taman dok čekaju da im se obeća kora hleba, mogu da se ogreju i porazgovaraju sa nekim, ko ih neće gledati sa gađanjem, ko ih neće odbacivati i ko im neće prebacivati. 
Majka, otac i dete. Roditelji hoće da se razvedu, ali ako bi jedno dete – celo, moglo da pripadne i jednom i drugom. 

Otac koji je izgubio starateljstvo hoće da sazna gde mu dete ide u školu, jer majka neće da kaže. 
Romkinja traži pomoć jer ne zna kako da natera decu da idu u školu. 
Dve žene plaču, kažu da tukli ih muževi, pa da prijave. 
Direktorka škole došla na razgovor jer je primetila da jedna devojčica trpi porodično nasilje. Sumnja da je neko od ukućana seksualno zlostavlja. 
Jedan par strpljivo čeka jer žele da se prijave da budu hranitelji nekom detetu sa ivaliditetom. Neko sedi, neko stoji na jednoj nozi, neko stoji na kant. 

SVI U DVA IPO KVADRATA
U suštini, kako se ko snašao u hodniku od 49 santima. Nasmejani radnici Centra. Svakom se obraćaju sa osmehom. Znaju da im znači da ih neko sasluša. No, nemaju gde ni da ih saslušaju ni da im pruže podršku. U dva ipo kvadrata dve osobe sede i rade. 
Kada jednoj dođe stranka, ona druga izadje. Jer su osetljive stvari u pitanju, jer su informacije poverljive, jer je potrebno pravo na privatnost. Ko se zaboravi od zaposlenih kada izlazi iz kancelarije, obavezno udari glavom u gredu. Kancelarije u potkrovlju su sve na kosinu, pa sa nekoliko greda. Lepo baš da je u pitanju neki etno kutak. Restorančić. I tako...
Prošla vlast bila presrećana. Planirali Centar na lokaciji nekadašnjeg fabrike 1. oktobar (upravna zgrada). Čak kod “Merkatora”. Zamislite beskućnika koji jedva došao u u centar grada i koji mora da “hvata” prevoz do “Merkatora”. Zamislite nepokretne u toj situaciji. Zamislite one koje samo znaju gde je glavna autobuska stanica i Centar. Samo toliko da se zamislimo i stresemo. Od muke. Od neke nelagode. Po svim teorijama i praksama, sve ustanove zdravstvene i socijalne zaštite se planiraji i prave u strogom centru grada. Zbog svega navedenog. No, sva sreća, kada smo mi bili i u predlogu tako lucidni, da Slovenci bejahu pametni, pa otkazali sve. U ostalom, nije im se dopala ideja da oko tržnog centra bude ovakva populacija. 

Ono što nikako saberem i oduzmem. U dva dana različite informacije na portalima. Poklonio. Kupio. Ma sve je to isto!

Izvodi sa portal:

“Prilikom otvaranja Merkatora, tadašnji prvi čovek ovog trgovinskog lanca Zoran Janković, obećao je da će Merkator pokloniti gradu renoviranu upravnu zgradu propalog preduzeća “Prvi oktobar” na čijim temeljima je i izgrađen Merkator.(3.12.2015 ozonpress.net)

“Budžetom je previđeno i da grad za 19 miliona dinara kupi upravnu zgradu bivše fabrike ’’1. oktobar’’ kod Remontovog igrališa, gde će biti izmešten Centar za socijalni rad. Za adaptaciju prostora opredeljeno je pet miliona”, navodi Todosijević (17. decembar 2015. Moravaifo.com)

“Za kupovinu i rekonstrukciju zgrade bivše čačanske fabrike "1. oktobar" koja će biti adaptirana za potrebe Centra za socijalni rad izdvojena 24 miliona dinara ( 17. 12. 2015, ekapija.com).

Neka mi neko objasni? Ko je šta poklonio? Da li je neko nešto kupio? I po kojoj ceni? Izgleda da sam mnogo umorna. Hm! 

Нема коментара:

Постави коментар