субота, 19. август 2017.

MORAVA. MALA NUŽDA. VELIKA NUŽDA. DINAR-DVA.


Morava je moje more. More svih Čačana. Jer drugo nemamo. Jer još nismo napravili.
Volimo je. Jer je ona naš život. Volimo je zbog...Zbog prvih simpatija... Zbog bežanja sa časova... Zbog bacanja kamenčića...  Zbog dugih il kratkih šetnji... Zbog košarke... Zbog fudbala... Zbog neobične boje... Zbog onog kamena...Zbog onog drveta... Zbog  pesama...Zbog svirki...Zbog kupanja... Dnevnog. Noćnog. Mnogo je uspomena, mnogo je tajni koje ”staju” u čudesnu reč MORAVA.


Šta bi pojedini gradovi i države dali da imaju našu Moravu? Mi je imamo i nekako ko da je nemamo. Ne brinemo o njoj.  Kao da je mrzimo. Bacamo smeće u nju. Kese, flaše, stare frižidere, automobile, akumulatore. Izlivamo otrov i kanalizaciju u nju. Uništavamo njenu floru i faunu. Krademo njen kamen i šljunak. Ne poštujemo je. Ljutimo se na nju kada preti da nas poplavi. Opominje nas. Ne primećujemo. Pravimo se ludi. Zatvaramo oči. Tražimo krivca. Mrzimo je tada jer je zla i hoće da nas potopi!


MULJATORI I MORAVA!


A, svakoj vlasti su puna usta bila sredjivanje korita Morave. Sredjivanje plaže. Sredjivanje obala. Valjda smo mi Čačani tu osetljivi. Pa nasednemo uvek.
Davne 2013. godine, član gradskog veća, predstavnik NS (u to vreme), Ostoja Mijailović (sada n. poslanik SNS-a) obeća punih usta “plivališni kompleks od oko 5.600 kvadrata će imati dva zatvorena bazena – veliki, dimenzija 32 puta 36 metara, i mali bazen, a biće sagrađen pored bedema, na pomoćnom stadionu "Borca.Očekuje se da bi sama izgradnja trebalo da počne ove godine (pr.a. 2013)”. Koga interesuju i ko ima živce za detalje, neka klikne OVDE
.
Obećaše da nešto izmuljavaju i zaposle silan narod. Pa onda neće da izmuljavaju. Muljatori.

Ova nova vlast se isto “uhvatila” Morave. Oće da srede levu obalu. Oće da prave mini jezero. Oće da srede desnu obalu, a gradsku nam plažu, sve po svetskim standardima.

A GDE JE KLOZET?


A dobro da vas pitam! Ima li u svim tim standardima, projektima, mudosarmama projektovan neki kulturan toalet? WC. Ve-ce. Nužnik. Klozet. Kenjara. Klonja. Poljski WC. Ugarski. WC. Zahod, majku mu. Kako god da se zove i da ga zovemo.

Klonja na Moravi!
Imate li ideju da narod koji ide na Moravu, zbog kupanja, svirke, sedenja, uživanja mora da ide negde da vrši nuždu? Malu. Veliku. Osrednju. Da neko ko ima bebu želi da uživa u Moravi, ali i da ima gde da presvuče svoju bebu kada se ukaki u pelenu? Da osobe u invalidskim kolicima takođe moraju da idu tamo gde i car ide peške?  

Imate li igde u malom mozgu, i vi koji vodite grad i svi vi koji ste zakupili prostor za kafane na Moravi, da bi trebalo da obezbedite kulturan toalet. Klonju imamo. Ne može da joj se pridje na šest metara.  Znači toalet nam treba!


A OKOLIŠ?


Do duše ima i okoliš. Kada bi neki dasa izvadio onu stvar i olakšao se oko onog mostića, oko stadiona, oko drveća, u Moravi, na kraju krajeva,  prolaznici bi coktali i za sebe pljuvali: Te vidi ga. Te tu našao da piša. Te sram ga bilo. Zamislite da ja, ili neka druga ženska osoba želimo baš na tim mestima da se olakšamo. Da ne pričam o proceduri svlačenja, komplikovanije je, ali onda bi uslikali ti slučajni prolaznici, sva ta dupeta, postavili na sve moguće i nemoguće društvene  mreže i razvalačili je bar tri dana tako. No...

Zamislite da osoba, koja je u invalidskim kolicima, želi  da provede ceo dan na Moravi i mora da ide u toalet. Zamislite roditelje sa bebom koji to isto žele, a beba se baš ukakila i treba da joj se promene pelene?! Ili imaju dete koje treba da ide u toalet?! Izbor je poljski nužnik ili odlazak kući i verovatno  nedolazak na Moravi ubuduće. Na osnovu koga ili čega neko vrši na ovakav način diskriminaciju, te odredjuje ko će biti posetioci gradske plaže, kafića i Morave, a i ko ne mora baš da bude!

KADA ĆEMO VIŠE DA “UDJEMO” U EU?


Setih se... Pre par godina sa nekom sitnom decom krenuh negde u Sloveniju. Autobus staje na pumpi u Hrvtaskoj. Svi pohrlismo u toalet. Izlaze deca nasmejana i čujem kako komentarišu: “Kada ćemo mi da udjemo više u tu EU, da nam toaleti budu ovako čisti i mirišljiva”? Ne. nemoguće da ova dečica znaju šta je EU i šta ona donosi il odnosi. Mali su. Ali su to čuli od roditelja, nastavnika, komšija, sa TV-a. Pa dobro majku mu,  da li je potrebno da udjemo bilo gde, da bismo čistili sranja iza sebe?! Grrrr.

I? Kada će po standardima na Zapadnoj Moravi, na gradskoj plaži da bude napravljen bar jedan toalet?

Da li je toalet deo standarda i normativa ili je stvar normale, kulture, neophodnosti....ma stvarno bre, treba li neki poseban strani termin da koristim da objasnim da niko ne treba da zapišava i zaserava oko Morave i u Moravi, i da niko ne treba da sedi kući, jer nema gde da ide u toalet kada ode na Moravu. Na naše more.

Pa neka bude i "Dva dinara, druže". Molim lepo.

Нема коментара:

Постави коментар