петак, 15. септембар 2017.

PARK SONJE SAVIĆ U ČAČKU? STARA TEMA? NOVA TEMA?

Ukratko. Na današnji dan je rodjena Sonja Savić. Čačanka. Po rečima kompetentnih, najtalentovanija glumica na prostorima bivše SFRJ. Sa najraskošnijim talentom. Što se mene tiče, duboki naklon. Obožavam. Daleke 2012. godine novembra meseca, Skupštini grada Čačka je predata peticija da se mali park kod železničke stanice nazove po imenu glumice Sonje Savić.
Peticiju da se park u kom je Sonja napravila prve korake nazove baš po njoj, na internetu je potpisalo 750 ljudi. Podnosioci peticije su predložili da se u parki izlije skulptura sa temom "Ona hoda sama kroz grad". Skulpturu bi dobrovoljno izlili akademski slikar Mijalko Đunisijević i akademski vajar Ivan Radović, prema radu pesnika i ilustratora Nikole Šipetića. 
Podržana je ideja, tj. predlog tadašnjeg odbornika Miroslava Purića (DS), da se imenom glumice nazove mali park kraj železničke stanice, jer park nema ime, a davanje Sonjinog imena nekoj od ulica, povlačilo bi skupu administraciju promene ličnih dokumenata građana. Skupština Čačka će o ovom predlogu raspravljati na nekoj o narednih sednica (navode „Novosti“ u to vreme).

Ni avaza od nadležnih, odgovornih. Čak ni da kažu: „Ne može, jer mi ne damo. Jer smo tako u mogućnosti“. 2014. godine po medijima se ponovo pominje peticija, a odgovorna osoba iz te neke tamo Komisije za davanje imena ulicama, daje komentar, koji možete da poslušate klikom na ime Vladan Savićević DSS
Imate utisak kao da treba kasarnu da preregistrujete na lično ime, majku mu! 

Inače, iste te godine (2012), u rekordnom roku za mesec-dva (možda i manje), a u susret dolasku ruskom ambasadoru Konuzinu (u to vreme), je dva kilometra postojeće ulice Stara pruga, dobila novo ime: Ulica Crvene armije. Jer kako aman da Konuzin dodje u Čačak, da nema ulicu. Jer nije važno što su stanovnici ulice u rekordnom roku dobili rekordnu glavobolju sa menjanjem dokumenata. 

Znači, da apsolviram: Neko je dao ideju da mali park ponese ime Sonja Savić. Neko je rekao da će besplatno da izlije skulpturu. Besplatno. U svetu je ideja mnogo skupa. Ma najskuplja bre. Neko je sve osmislio i ponudio i šta sada? Ništa! Nema sluha. Zaboravljeno. O čemu se radi? Živa nisam da čujem. Sada je već kraj 2016

septembar 15. 2017.

Dakle, na današnji dan pre 56 godina je rodjena Sonja Savić. Pre pet godina Skupštini grada Čačka je predate peticija da se mali park nazove po Sonji. Za tih 5 godina jednom se oglasila Komisija za davanje naziva ulicama i u najmanju ruku dala šllllbllll saopštenje. Toliko o inicijativama mladih u ovom gradu. I u “ovoj” i u “onoj” istoj vlasti. Toliko o tome što je neko ponudio i besplatno da uradi skulpturu. Molim lepo, dovidjenja


Vlast u Čačku ignoriše peticiju za park Sonje Savić
18/02/2014
0

Pre gotovo dve godine grupa umetnika pokrenula je inicijativu da ulica, park ili trg u Čačku ponesu ime glumice Sonje Savić koja je rođena u ovom gradu.
Pokretač ideje, akademski slikar Mijalko Đunisijević, tada je izjavio da bi park između autobuske i železničke stanice bio najpogodniji za ovu svrhu, jer u tom slučaju građani ne bi morali da menjaju naziv ulice u ličnim dokumentima.
Inicijativa je pokrenuta u junu 2012, a u novembru iste godine nadležnima je predata peticija koju je na internetu potpisalo 750 ljudi.
Podnosioci peticije tada su predložili da se umesto Sonjine bronzane biste u parku izlije skulptura sa temom „Ona hoda sama kroz grad“ koju bi dobrovoljno izradili slikar Mijalko Đunisijević i vajar Ivan Radović, prema radu pesnika i ilustratora Nikole Šipetića.
Od smrti filmske dive prošlo je više od pet godina, a od pokretanja ideje da joj Čačak oda dužnu počast, više od dve. Međutim, isto toliko traje i ignorisanje gradskih vlasti da se ova ideja uzme u razmatranje.
Kao što smo već izveštavali u programu radio Dženarike, Komisija za određivanje naziva ulica nedavno je zasedala i odredila imena za 56 gradskih saobraćajnica. Samo nekoliko dana kasnije, ista Komisija je po hitnom zahtevu održala još jedan sastanak na kome je odlučeno da ulica Đorđa Tomaševića bude preimenovana u Bulevar Tanaska Rajića. Ni na jednom zasedanju se nije odlučivalo o peticiji Čačana da se napravi omaž Sonji Savić. Nadležne u čačanskoj lokalnoj samoupravi pitali smo šta je tome razlog. Evo šta kaže Vladan Savićević, predsednik Komisije za određivanje naziva ulica:

Нема коментара:

Постави коментар