субота, 3. фебруар 2018.

Deca su ukras sveta


Aj neko da mi objasni. Stavku po stavku. Vrtić u Čačku sada skuplji za 1600 dinara po detetu. 
Gradonačelnik ovo objašnjava rečima „do povećanja cene boravka dece u čačanskim obdaništima došlo je zbog porasta plata zaposlenih od 10 procenata.”

- Zar vaspitačima/-cama i ostalima nije uzeto 10% od plate pre par godina? Znači nema porasta plata, vraća se uzeto. Kontam ovako – uzmem od nekoga koliko mi treba love, mislim otmem, pa vratim kad hoću i onda mogu da kažem da sam tu osobu još i častila i da mi je dužnik veliki! Simpatično!

- Zar je ovo jedna od posticajnih mera za rađanje dece i za porodice za decom? Glupa sam pa ne vidim ovde nikakav podsticaj!

- Da možda u ovo povećanje cena vrtića negde nisu ukalkulisane i silne sudske takse i nadoknade za advokate, jer su roditelji plaćali veče iznose na ime boravka dece u vrtićima, nego što je trebalo, pa sudskim putem tražili nadoknadu, a za sve to niko nije bio, niti jeste odgovoran u lokalnoj samoupravi. Jednog trenutka u vezi sa temom Radenko Luković reče: “deo potraživanja je zastareo pa je samim tim evidentno pričinjena šteta znatno manja.” Ih, sreća nevidjena! Grrr!

Znači, evo došlo na naplatu. Ovo inače pitam za komšinicu, živa nije da zna odgovor.
E pa roditelji, neka vam je srećno i berićetno, jer deca su ukras sveta, la-la-la!


ZBOG TEKSTA od 2.2.2018


Udar na porodični budžet: Vrtići poskupeli za 1.600 dinara

ČAČAK – Roditelji čija deca idu u vrtiće ubuduće će za tu uslugu morati da mesečno plaćaju 1.600 dinara više nego što su činili do sada.
Prema rečima gradonačelnika Miluna Todorovića do povećanja cene boravka dece u čačanskim obdaništima došlo je zbog porasta plata zaposlenih od 10 procenata.
Nova ekonomska cena smeštaja dece u vrtićima čiji je osnivač grad Čačak sada je 23.072 dinara, što je uvećanje od 1.700 dinara u odnosu na 2017. Budući da roditelji plaćaju četvrtinu ove cene, računica kaže da će ubuduće svakog meseca morati da izdvajaju 5.678 dinara.
Nije teško izračunati da će godišnji budžet porodica koje imaju jedno dete u vrtiću nakon ovakve odluke gradskih vlasti biti siromašniji za 160 evra. Ova suma se duplira ukoliko obdanište pohađa dvoje dece.
Do sada se boravak dece u vrtićima plaćao oko 4.200 dinara.
Izvor. Morava info


Нема коментара:

Постави коментар