четвртак, 18. октобар 2018.

Naftne mrljice. Ribe plutalice i ostala zezanja


Provuku se kroz medije  informacije tipa:


  • zagađena Zapadna Morava;
  • zagadjena Dičina, Despotovica, Čemernica;
  • naftna mrlja u reci... danima, mesecima;
  • uginula riba pluta...;
  • nesnosan smrad se širi iz reke;
  • fekalije plivaju po vodi.



Na sve to oni koji su glavni umeju da odgovore:

  • ne zagađuje reku taj i taj i to znamo sa sigurnošću, ali ko zagadjuje ne znamo, ali kada ga nahvatamo nagrabusio je, samo šteta što ga nikada nećemo navatati. Bu!;
  • pronaći ćemo zagajivača-zlikovca i očitati mu lekciju za sva vremena. Neka nadje druge reke, ne moraju da budu naše. Idioti!;
  • uradićemo sve što je u našoj moći, ali mi nismo odgovorni, jer zaboga miloga, zašto baš mi da odgovaramo za pomor ribe i neke mrljetine;
  • službe su na terenu, ali zapisnici nikako da stignu. Pouzdano znamo da nikada neće ni stići;
  • daćemo nalog tamo nekom... ionako smo sve digitalizovali i samo klikćemo i prenosimo zadatke, valjda će se neko prIhvatiti našeg posla;
  • mi smo uzorkovali vodu iznad tih „sumLJivih“ mesta i voda bre čista ko duša...;
  • mi smo sve preduzeli, a o daljim nadležnostima nećemo, šta mi imamo s tim. Ni sa ovim našim ne znamo šta ćemo;
  • op’o nivo reke, pa i ribe opala, ups, bila suša, pa se i ribe osušile, mislim hoću reći da ’oće to kad je tako;


FORE I FAZONI!


No, krajnje interesantni su načini pravdanja i prebacivanja odgovornosti:

Fazon da inspekcije treba da rade svoj posao:

“Ponovo smo inicirali sve tri inspekcije da rade svoj posao savesnije i da vide ko je zagađivač. To nije posao ZZJZ i grada Čačka“, istakao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

“Kako se u narednim danima mrlja ponavljala mi smo obavestili inspekcijske službe koje su zadužene za pomenutu pojavu. Njihova reakcija je izostala i mi do danas nismo obavešteni o njihovim aktivnostima vezanim za našu prijavu”,  rekao je direktor Sportskog centra "Mladost" Miloš Stevanić.

“Potrebno je hitno sprovođenje ranije datih mera: da inspekcijske službe identifikuju zagađivača i da se pristupi čišćenju jer ako se ovako dalje nastavi onda smo u problem, kaže Mirjana Đoković, pomoćnica gradonačelnika za oblast zaštite životne sredine.

“Mene lično iznenađuje, ako tako mogu da kažem, sporost u radu nadležnih inspekcija– kaže Mirjana Đoković, pomoćnica gradonačelnika za oblast zaštite životne sredine.

“Mi smo odmah intervenisali, republički inspektor je izašao na teren i očekujemo rezultate tih istraživanja”, naglasio je Dejan Kovačević predsednik opštine Gornji Milanovac.

Fazon da ne može da se otkrije ko je zagadjivač, još koji dan:

“Ne mogu da vam otkrijem sada ko je zagađivač, verujte i ja bih zvanično volela da imam taj podatak. Dok nemam zvaničan podatak ne mogu da govorim o tome”, odgovorila je pomoćnica gradonačelnika Čačka zadužena za ekologiju Mirjana Djoković.

Fazon zauzimanja stava:

Videćemo kakav će stav biti lokalne samouprave po tom pitanju, navela je Đokovićeva, pomoćnica gradonačelnika Čačka.

“Vanredne aktivnosti  oko kontrole vode u Moravi imamo od početka avgusta kada su uočene prve masne mrlje na površini vode. O tome je do sada zauzet stav na sednicama Štaba za vanredne situacije...”, kaže Mirjana Đoković, pomoćnica gradonačelnika za oblast zaštite životne sredine.

Fazon da znamo sigurno ko ne zagadjuje:

Mi smo od “Slobode“ dobili analize, koje je radila referentna kuća u saradnji sa Ministarstvom odbrane, u kojima piše da je analizom iz sva četiri lokaliteta koja su targretirana utvrđeno da naftne mrlje ne potiču iz pomenute fabrike – istakao je Todorović, gradonačelnik Čačka.


Samo opušteno i bez nervoze.


Zagadjenom vodom iz reka se zaliva paprika, pa se paprika stavlja u ajvar, pa ajvar mažu deca na hleb. Zagadjenu vodu pije krava Milka, pa mleko pije beba. Riba živi u zagadjenoj vodi, pa je uhvati pecaroš, baci na roštilj i da detetu da pojede. U zagađenoj reci se kupaju, pa dobiju osip ili alergiju.

Nevažna stvar to zagadjenje. Zašto bilo ko da se bavi ovom temom. Zašto bilo ko da radi svoj posao. Napraviće neko „zdravu pijaću vodu“ i ko ljudi ćemo kupovati kupovati. Napraviće neko i ribice, mnogo ukusne da budu kad ih spremimo nakog prepiranja u devet voda. Napraviće neko i zatvorene bazene, pa ćemo se u njima kupati. Mleko već imamo napravljeno, kome pa treba ono od krave. Paprike i ostale povrćke uvozimo, pa bez sekiracije.

Нема коментара:

Постави коментар