понедељак, 26. новембар 2018.

I bi Šmeko. I govna u mimohodu.

Konačno osvanu i taj dan da mi Šmeka izglasaju za direktora u preduzeće. Jabogme, direktora u JKP “Moravac” iz Mrčajevaca, ma šta god to preduzeće radilo, ja nikako da ukapiram! 


Ja i Šmekova tetka Radenka, smo godinama grabili rukama i nogama da nam on bude direktor u preduzeće. Jašta nego on, jerbo boljeg i nemaju.


Vredan je to čovek. Taj Šmeko. Sećam se kada je kao kadar Nove Srbije bio predsednik MZ Trbušani. Živeo u jednoj Mesnoj zajednici, čak na drugoj strani grada, a u drugoj predsednikovao. Toliko vredan i predan. I odan. I prodan. 

Nije ga mrzelo da svakodnevno putuju do posla. Da po vasceli dan igra karte u kancelariji. Da laže taj narod koji je besan ulazio kod njega da ga pita gde su pare od koječega, od samodoprinosa, od kanalizacije. Šta mu teško bilo. 

Sve u fazonu Radovana III: “Ja predlazem da izgradimo metro i kanalizaciju o istom trošku. Pa da govna idu u jednom, a mi u suprotnom smeru. Što? Kao nismo navikli, nikad nismo bili u govnima?”
I tako. Komunikativan je. I vispren. I vickast. I ume da se izrazi. Onako sočno i razumno, brate. Ja ga u to vreme, kada se mučio i volontirao kao predsednik MZ Trbušani, zvala za pomoć zbog kanalizacije.

Ovako mi rekao: “Boli mene kura.c za tebe i tvoju kanalizaciju”. Ja se još zaprepastih, pa kao: “Molim, ne čujem Vas”, a on divan čovek, da ne ostanem uskraćena za tu važnu informaciju, pa ponovi još dva puta. Tri puta.

Potom ga je tetka Radenka, prebacila u SNS, a i gde bi drugo takvi biseri.
I izgurasmo ga.
Za direktora. Jedva.
Tri puta konkurs raspisivali za taj “Moravac”, dok ne ubodosmo.

I bi treća sreća! I bi Šmeko! I bi kanalizacija! I sve tako u mimohodu!



Na osnovu teksta

Šmeko na čelu JKP “Moravac“: Mr. Jaćimović, how do you feel today?

ČAČAK – Ukoliko se u poslednjem trenutku ne dogodi nešto nepredviđeno, Miodrag Jaćimović Šmeko (SNS) postaće novi direktor JP “Moravac“ iz Mrčajevaca. Ovom imenovanju mogu stati na put jedino odbornici vladajuće većine, ukoliko mu uskrate podršku u danu za glasanje, ali to je malo verovatno.
Jaćimovićevo imenovanje predložila je nadležna gradska kadrovska komisija na čijem je čelu bio zvaničnik SNS Igor Krivokapić. Jaćimović je iza sebe ostavio Radojicu Vulovića, dok kandidatura Miloja Vojinovića nije ni razmatrana, budući da je njegova konkursna dokumentacija, navodno, bila nepotpuna.
Krivokapić je pred odbornicima Skupštine grada, braneći odluku komisije, rekao da je to telo “uvidom u podatke iz prijave i usmenim razgovorom izvršila ocenu stručne osposobljenosti, znanja i veština kandidata i sastavila rang listu kandidata“.
Jaćimović je dobio ocenu 2,38, a njegov protivkandidat Vulović 2,33. U čitavoj priči najzanimljiviji podatak vezan je za poznavanje stranog, u ovom slučaju engleskog jezika, što je bio jedan od kriterijuma konkursa. Na prethodnom konkursu od pre samo par meseci, koji je poništen, Jaćimović je za znanje engleskog jezika dobio nezadovoljavajuću ocenu 1. U dokumentaciji koja prati novi konkurs stoji, međutim, da je Miodrag Jaćimović u međuvremenu naučio taj strani jezik do zadovoljavajućeg nivoa i dobio ocenu tri.
Zbog toga mu se šef odborničke grupe Dveri u lokalnom parlamentu Aleksandar Tanasković obratio upravo na engleskom jeziku.
– Mr Jaćimović, how are you? This is a great day for you. How do you feel today? – upitao je Aleksandar Tanasković kada je stupio za skupštinsku govornicu, na šta mu je predsedavajući Igor Trifunović rekao da je u Skupštini u upotrebi srpski jezik.
Tanasković je posumnjao i da je Jaćimović ucenio vladajuću većinu i izrazio sumnju da je prošao test znanja stranog jezika.
– To znanje verovatno vama neće trebati u radu, ali je to bio jedan od kriterijuma i trebalo bi da znate taj jezik – rekao je Aleksandar Tanasković.
Bivši Jaćimovićev stranački kolega Milan Draškić iz Nove Srbije kaže da ne može da bude eksplicitan u tvrdnji da Jaćimović ne poznaje engleski jezik.
– Sve je moguće, pa i da se po ubrzanim tečajevima i kursevima perfektno savlada ova materija. Smatramo da ćemo možda imati priliku da tokom ove skupštinske rasprave od kandidata za direktorsku funkciju, gospodina Jaćimovića, čujemo da nam na engleskom jeziku navede makar ključne delatmosti u oblasti rada JK “Moravac“ – naveo je Draškić.
Šef odborničke grupe SNS u gradskoj Skupštini Aleksandar Maksimović smatra da će vladajuća većina usvojiti predlog da Miodrag Jaćimović bude imenovan za direktora, iako ne isključuje mogućnost da bi neki od odbornika većine mogli glasati i protiv.
– Autonomno pravo svakog odbornika da se izjasni kako smatra da treba. Ne bi me čudilo da neko i ne glasa za gospodina Jaćimovića, ali smatram da će taj predlog ipak proći bez većih problema – rekao je Maksimović.
MORAVA INFO: Da li ste sa gospodinom Jaćimovićem možda imali konverzaciju na engleskom jeziku?
– Više puta – u šaljivom tonu odgovorio je šef odbornika SNS.
Na kraju skupštinske rasprave o kandidaturi Miodraga Jaćimovića, predsednik komisije Igor Krivokapić naglasio je da proveru znanja stranih jezika vrši, kako je rekao, stručno lice u razgovoru sa kandidatom ili proverom odgovora na testu koje je stručno lice sastavilo.
– Test pozavanja stranog jezika i rada na računaru radi se na osnovu analize stručnih lica i mi te analize dobijamo kvertirane. Niti mi sumnjamo, niti imamo pravo da sumnjamo u njihov rad, jer su to osobe koje su školovane za taj posao. Jedino što komisija radi na osnoviu tih analiza je ocenjivanje kandidata. Komisija ih ocenjuje od 1 do 3: ocena jedan – nezadovoljava, ocena 2 – delimično zadovoljava i ocena 3 – u potpunosti zadovoljava – pojasnio je Krivokapić.
Miodrag Jaćimović nije želeo da daje izjave za medije dok zvanično ne bude imenovan za direktora JP “Moravac“.
Izvor: Morava info

Нема коментара:

Постави коментар