четвртак, 22. новембар 2018.

Milionče za crkvu. Nema se, a može se.


Srpska pravoslavna crkve je od sada jača i naprednija za million evrića. Parica narodnih. Parica, onih iz kasice. 

Nema zeze. Kažu da je zahtev SPC upućen direkt Ančici, a zbog izuzetno teške finansijske situacije i da će novci biti za poreze i doprinose zaposlenih. Pretpostavljam i za penzije vladika pedofila. Pa što sad da im i ne platimo. Šta nam teško.

A, pomislih nekad  da je ona Uredba Vlade RS o izdavanju doplatne poštanske marke “Izgradnja Spomen-hrama Svetog Save koja važi po par meseci, počev od 2005. g. najludja, a najnovija glasi: Član 1. Na poštanske pošiljke u unutrašnjem poštanskom saobraćaju, osim na pošiljke novina i časopisa, plaća se doplatna poštanska marka „Izgradnja Spomen-hrama Svetog Save” od 16. jula do 30. septembra 2018. godine. 
Marka iz stava 1. ovog člana izdaje se u tiražu od 7.600.000 komada, u apoenu u visini od 10 dinara.” 
Koga ne mrzi, neka računa.

A, pomislih nekad  da je najludja vest kada je Vulin prošle godine zaključio ugovor sa Eparhijom Žičkom za 5 kasarni, u vrednosti 475.000 dinara, pa te kasarne dobiše 30 kilograma tamjana, 210 litara liturgijskog vina, 72 kilograma sveća i ostalih artikala za bogusluženje. Po kasarni 4,5 kg tamjana. Mirisnog i oriDŽinale.

Samo nek se puši i nek miriše. 
Vo imja oca. I Aleluja. I sina. I Amin.

Reakcija na tekst: 


Vlada Srbije uplatiće iz državnog budžeta milion evra Srpskoj pravoslavnoj crkvi i taj novac biće prosleđen za poreze i doprinose zaposlenih, piše Blic.

Ova odluka je usvojena na sednici Vlade, a novac će se voditi kao dotacija nevladinim organizacijama. U obrazloženju odluke navodi se d se odluka donosi zbog "teške finansijske situacije i nemogućnosti i zmirenja prispelih zakonskih obaveza za penzijsko, invalidsko i zdravstveo osiguranje" zapslenih, kao i pripadajuće poreze Crkve.
"Patrijaršijska upravna kancelarija SPC u Beogradu obratila se dopisom 16. novembra predsedniku Vlade sa zahtevom za odobrenje sredstava u ukupnom iznosu od milion evra, s obzirom na tešku situaciju i nemogućnost izmirenja prispelih zakonskih obaveza za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje za svoje zaposlene, kao i pripadajuće poreze", navedeno je u obrazloženju odluke Vlade.
Novac će biti uplaćn na račun Patrijaršijskog upravnog odbora Srpske pravoslavne rkve u Beogradu. Poslednji put je država izdvojila novac za SPC 6. aprila 2017. godine i to 59,8 miliona dinara za izgradnju Hrama Svete Trojice u Mostaru uništenom tokom rata 1992. godine, kao i pola miliona evra, 62,2 miliona dinara za izgradnju Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama.
Za svoju osnovnu versku delatnost, crkva je oslobođena poreskih dažbina, ne plaća porez na imovinu i ima pravo na vraćanje PDV-a za robu koja je u funkciji bogosluženja.
Srpska pravoslavna crkva zarađuje, između ostalog, izdavanjem prostorija, prodajom vina, poljoprivrednih proizvoda, kalendara, sveća, raznih suvenira.

Нема коментара:

Постави коментар