четвртак, 13. фебруар 2020.

OVAKO JE BILO. ZA SONJU!


Sonja Savić. 

Sonja je bila duboko vezana za film da joj je to bila najvažnija stvar na svetu. Film je volela više od svih svojih ljubavi, više od sebe same, neverovatno koliko je ona bila filmsko dete, pravo čudo. Imala je divne ali najtužnije oči koje sam video", rekao je Rade Šerbedžija.


PETICIJA.


Sa osmehom na licu, punog srca i sa 750 potpisa u koferčetu, 9. novembra 2012. godine, na vrata Skupštine grada Čačka uputila su se dva momka.

Jedan, akademski slikar Mijalko Djunisijević drugi, pesnik i ilistrator Nikola Šipetić. Tokom 2012. godine online peticijom na Facebooku su „prikupili“ 750 potpisa: „Pozivaju se poštovaoci lika i dela Sonje Savić da svojom podrškom potpomognu akciju dobijanja ulice sa njenim imenom u rodnom Čačku.

PARK JE BOLJE REŠENJE.


Predlog koji je nakon pokretanja peticije, inicijatorima dao tadašnji odbornik DS-a Miroslav Purić, bio je da se imenom glumice nazove mali park kraj železničke stanice, jer park nema ime, a  i da bi davanje Sonjinog imena nekoj od ulica, povlačilo skupu administraciju promene ličnih dokumenata građana, itekako je rado prihvaćena od strane ovih entuzijasta. 


IPAK PARK. SONJIN.


Znači. Mali park. Park kod Železničke stanice. Park Sonje Savić. Dragana Kanjevac, rediteljka dokumentarnog filma o Sonji Savićpozdravila je ovu akciju Čačana, i rekla da se ona odlično uklapa u Sonjin senzibilitet:

“Ona nije bila čovek glavnog trga, nego čovek parkova i ćoškova. Eto, oni su imali praktičan razlog da daju ime parku, ali se on u stvari potpuno slaže sa Sonjinim rezonima. Mislim da bi se Sonja zgrozila kada bi znala da maltretira neke ljude promenom ličnih dokumenata ako bi ulica nosila njeno ime”.


I SKULPTURA. ZA SONJU.


Podnosioci peticije su predložili da se u parku izlije skulptura "Ona hoda sama kroz grad" na temu pesnika Nikole Šipetića. 
Mijalko je prihvatio obavezu da nacrta i pozicionira skulpturu, a akademski vajar Ivan Radović da izlije skulpturu. 
Nikola bi obavljao administrativne poslove (dobijanje dozvola, podnošenje zahteva....). Sve osmišljeno do detalja. Sve besplatno. Sve na tacni. Od ideje, preko nacrta do skulpture.

JEDAN PARK I DVA PREDLOGA.


Sve do februara 2014. godine ne postoji povratna informacija. Na pitanja novinara dokle se stiglo sa peticijom gradjana, oglašava se gdin Vladan Savićević (NS-DSS), predsednik Komisije za određivanje naziva ulica i izjavljuje da postoje dva predloga za naziv parka kod železničke stanicePark sećanja i Park Sonje Savić. 
Prvi predlog inicijativa odborničke grupe NS-DSS, drugi predlog zahtev 750 građana i da komisija još uvek nije odlučivala izmedju ta dva predloga jer su priotitet 56 ulica koje nemaju naziv!

Jedan od pokretača peticije u FB grupi posvećenoj Sonji Savić komentariše:

„U momentu planiranja peticije nama je od ISTIH političara koji sprovode sad neku kreativnu dilemu ILI - ILI dat predlog da -mali park- ponese ime velike umetnice, niko nije pominjao da postoji predlog imena -Park Secanja- jer da jeste mi bi prvi smislili alternativu, ne bi se gurali!... Mi smo to prazno mesto na papiru usvojili i uz pomoć mnoštva poštovalaca Sonjinog lika i dela uspešno sproveli u peticiju.... Ne verujemo šta se dešava, mislimo da je ovo razmatranje i navodno dvoumljenje degutantno i nama potpuno neprihvatljivo... Zahvaljujemo se gospodinu Vladanu Savićeviću na razmatranju i javnom oglašavanju...

FORMIRATI KOMISIJU.


Miloš Milosavljević, načelnik Gradske uprave za urbanizam, u februaru 2015. godine (godinu dana nakon saznanja da postoje dva predloga za jedan park i 2 godine od predaje peticije) izjavljuje da lokalni parlament u gradu na Moravi treba uskoro da se izjasni o predlogu odluke o izgradnji i održavanju spomenika i skulpturalnih dela i da će pre toga biti formirana komisija koja bi razmatrala svaku inicijativu i koja će svakako razmatrati i ovu.

KOMISIJA DO KOMISIJE.


Aprila 2018.godine iz Komisije za davanje imena ulicama se čuje: „Postoji inicijativa da jedna od ulica u Čačku dobije ime po glumici Sonji Savić i mi smo se dogovorili da na nekoj od sledećih sednica jednoj ulici u blizini Železničke stanice damo to ime s obzirom na to da je ona u tom kraju živela kao dete...“

Februara 12. 2020. godine, navodno, Komisija za davanje imena ulicama ne daje nijednoj ulici ime Sonje Savić „jer to ne bi bila dobra poruka mladima zbog načina na koji je živela".

Ne. Ne mogu da poverujem da neko može nešto ovako grozno, ponižavajuće, diskriminatorno da pomisli. 
Ne želim da poverujem. Branim se.


POROČNI I NEPOROČNI SVET. AMIN.


Sigurna sam da su svi ti članovi nakon ovako detaljnog objašnjenja pustili sve one fine pink i ostale ružičiste televizije i uživali u kulturi koja vrca iz tih rijalitija. 
Da su uživali u neporočnom svetu, krajnje vaspitanom i učtivom. 
Da su uživali u čistoti i misli i dela. Kakvo vreme hipokrizije.

Februara 13. 2020. godine zamenica gradonačelnika Čačka M. Dačić demantuje navode po kojima nijedna od 68 čačanskih ulica koje će uskoro biti preimenovane neće poneti ime poznate glumice zbog, kako je isticano, “načina života koji je vodila“: „Stav grada Čačka, odnosno Gradske uprave je da mali park kod Železničke stanice ponese ime naše poznate i priznate glumice Sonje Savić, koja je ime Čačka, grada u kojem je rođena, širila po prostoru bivše Jugoslavije. Smatramo da drugi po veličini gradski park zaslužuje da ponese ime Sonje Savić. To je zapravo razlog. Nema nikakvog uplitanja privatnog života, pogotovo kod ljudi koji su se bavili umetnošću i kod kojih je potpuno odvojen javni i privatni život.

Dakle. Nije nego! Nego...

Molim vas da se što pre formira komisija za davanje imena parkovima. Jer, to je zapravo rešenje.

Formirati komisiju koje će odredjivati, po sopstvenom nahodjenju kriterijume za „primeran“ i „neprimeran“ život.

Formirati komisiju koje će odredjivati, po sosptvenom nahodjenju, šta je dobra poruka mladima, a šta nevaljala poruka mladima. 

Šta je sa početnom idejom izlivanja skulpture "Ona hoda sama kroz grad" u „malom parku kod Železničke stanice“? Vlast kaže?

I, da li se taj park zove Park sećanje ili i dalje nema ime?

U suštini vas molim da odustanete od svega. Od skulpture se odustalo, samo još da odustane od parka ili ulice ili koječega.

Nije Sonja zaslužila ovaj cirkus. Ponajmanje je to zaslužila.

SVE OSTAVLJA ČAČKU. SONJINA MAJKA.


Sonjina majka Mikaina Savić odlučila je 2011. godine, da će porodično imanje i kuća pokojne glumice Sonje Savić kao i njena celokupna umetnička zaostavština u selu Donja Gorevnica, ubuduće biti pod brigom grada Čačka.
Rekla je da je njena želja, kao i njenog pokojnog supruga Milovana, da imanje u Donjoj Gorevnici zauvek ostane i Sonjin dom:

Moje roditeljsko uzbuđenje ravno je snazi moga bola, koji moji sugrađani Čačani razumeju bolje od svih. Darujem vam sve što je Sonji pripadalo kako biste to predali budućim generacija i zahvaljujem rodnom gradu svoje ćerke Sonje što će učiniti da „vrednost Sonjinog dela zauvek traje".

Eto Čačani. Imamo o čemu da brinemo. I da se stidimo. I da crvenimo. I sram nas bilo. Sve koliko nas je.

Laku noć Čačak!

Нема коментара:

Постави коментар