петак, 14. јануар 2022.

Selo moje lepše od Pariza: VRNČANI - ČAČAK


Brat „bacio“ dron iznad naših kuća u Vrnčanima pre tri godine (marta 2019.).

Pogled koji „puca“ na Subjel, Suvobor, Povlen, Maljen, Zlatibor, Zlatar, Loret, Orovicu, Kablar i Ovčar...
Vrnčani su po površini najveće, a po broju stanovnika najmanje selo u opštini Čačak.
Sa južne strane graniče se sa rekom Zapadnom Moravom, uzvodno do Asanovačkog potoka, zahvatajući Železničku stanicu u Ovčar Banji, naselje Ovčar Banju i centralu u Ovčar Banji. Preko zapadne Morave graniči se sa Dučalovićićima i Dljinom (opština Lučani). Od Asanovačkog potoka preko brda Bajnog osoja izbija na brdo Kijevčevicu i sa Kijevčevice, Bojovića potokom graniči se sa Tučkovom (opština Požega).
Sa istočne strane graniči se sa Rošcima, počev od brda Kamenova glava, pored Škole, pa zapadnim delom planine Kablar (Orlovske stene) spušta na reku Zapadnu Moravu pored Planinarskog doma.
Sa jugozapadne strane graniči se sa planinom Orovica do sela Papratište (opština Požega).
Sa zapadne strane graniči se sa Čarapića potokom, odnosno sa selom Gornja Dobrinja, a sa severa sa selom Jančići.
Istorijska prošlost potiče od Ilira - ostaci njihovih humki ukazuju da su živeli oko 7. veka pne. Rimljani su koristili toplu izvore u Ovčar Banji (nekropola otkrivena prilikom postavljanja železničke pruge-lik ratnika sa prekrštenim nogama, uzidan u zaštitni zid kamenog mosta na Vrnčanskoj reci, kasnije prenet u dvorište Muzeja u Čačku). Turske snage stižu u Vrnčane na Ravnine i na Godun 1460. godine i 1476. popisuju selo Godun, koji je deo Vrnčana (gde se moji predci doseljavaju krajem 18. veka).
Najbitniji turski popis sela je iz 1525.g.: domova 29, neoženjenih 14, baština 1, manastir 1, mlinova 1, radi pola godine.
Pored Ovčarsko-kablarske klisure, planina Kablar i Orovica, Vrnačni su poznati i po:
starom manastiru Preobraženje, manastirima Blagoveštenje, Ilinje i Savinje (Savina voda); po Ovčar Banji, po hidrocentrali Ovčar Banja; po Železničkoj stanici u Ovčar Banji i magistralnom putu Čačak-Užice,
po izrazito planinskim područjima – brdima: Godun, Dubac, Kamenova glava, Odžino brdo, Vetrina, Bajramište, Šest i Kijevčevica, a ispresecano je planinskim potocima, koji se ulivaju u Vrnčansku reku.
(Iz knjige Relje Kandića „Vrnčani i okolina“, 2002.g.)

https://www.youtube.com/watch?v=1nwWwfunDwo&t=243s


Нема коментара:

Постави коментар