петак, 27. мај 2022.

STANJE ILI S(R)ANJE U TERMOMINERALNOJ VODI U OVČAR BANJI

 

Ja da shvatim ne mogu, da je 2016.godine naloženo hitno reagovanje po pitanju stanja termalne vode u Ovčar Banji i da NIKO ništa od nadležnih institucija nije preduzeo?!
Jer da jeste, Zavod bi ponovo vršio uzorkovanje vode, a valjda nisu mogli za šest godina da provere da li su naložene mere izvršene. Eto, pametna nisam😤O izvoru termomineralne vode u Ovčar banji u medijima:

Prenosimo tekst i dokumentaciju koji su dostavljeni našoj redakciji:

-Najavljena ulaganja u Ovčarsko-kablarsku klisuru za 2022. oko 500 miliona dinara, a u 2021. uloženo 185 mil. dinara, veli Brnabić Ana. Rekonstrukcija železničke stanice, pristanište na jezeru Međuvršje, Prirodnjački centar, amfiteatar, parkinzi, behatoni...staklenici po vrhu Kablara. Ono što je najveći resurs Ovčar Banje, termomineralna voda, opa bato!

"Uzorkovanje termomineralne vode u Ovčar Banji za ispitivanja na točećem mestu u Banjskom kupatilu zbog pojave neprijatnog mirisa i organoleptičkih primesa u vodi (sitne kosti i deo kože gmizavaca - zmija), poslednji put je izvršeno avgusta 2016. g.

Opšti zaključak je da pregledani postojeći vodni objekat termalne vode u Ovčar Banji NE ISPUNJAVAJU POTREBNE SANITARNO-TEHNIČKE I HIGIJENSKE ZAHTEVA I KAO TAKVI NE MOGU DA OBEZBEDE HIGIJENSKI ISPRAVNU VODU U DO SADA KORIŠĆENE SVRHE."

Posle obavljenog uvida, kaže se da se voda može isključivo koristiti za ispiranje toaleta. Uzorak vode je pokazao hemijsku neispravnost usled osetnog mirasa na trulež i ribu, prisutnost lebdećih crnih čestica, koliformnih bakterija fekalnog porekla, bakterija Pseudomonas aeruginosa...

Eto, sve neke nevažne stvari u Ovčar Banji. Termomineralna voda. Pijaća voda. Problem otpadnih voda.. ali zato ćemo da pravimo na vrhu Kablara stakleni vidikovac!

Jer je jedino to važno. Jer nam se može! Jer.. u inat!

Autorka: Rada Karanac

Dokumentaciju Zavoda za javno zdravlje Čačak možete preuzeti: OVDE







Нема коментара:

Постави коментар