четвртак, 24. октобар 2013.

Nema(n) emancipacije


Koliko puta ste samo čuli da žena kaže: Ja sam žena. Ja sam ugrožena. Moj položaj u odnosu na muškarce u društvu…? Bla, bla, bla truć! A koliko puta ste čuli da bilo koji muškarac kaže: Ja sam muškarac. Ja sam ugrožen. Moj položaj u odnosu na žene…? Prva pitanja čujete svakodnevno i svakodnevno žene ulaze u objašnjenja i davanje odgovora. Drugo pitanje nikada niste čuli i nećete čuti, jer smo valjda svi svesni šta jesmo. Kada vidimo ženu (mislim na pol) jasno nam je šta vidimo, te niko ne mora to posebno i da konstatuje.



24 GRADA NIGDE GRADONAЧELNICE

Nemam ja ništa protiv ženskog pola, daleko od toga, i sama sam takva, ali imam protiv takvog istupanja i načina na koji se mnoge stvari proklamuju i dobijaju. Čini se da je način borbe i dolaženja do: „na istom smo“! pogrešan i promašen. A, naravno da itekako imam protiv kvazi ravnopravnosti, u kojoj je samo jedna žena gradonačelnica, od 24 grada u celoj našoj državi, i samo par ženica predsednica opština. Naravno da imam protiv, kada Vlada Srbije koja broji 23 člana, ima u sastavu samo dve žene - ministarke (pa kakve god da su); kada imamo žene koje su isključivo samo direktori(-ice) ustanova kulture, arhiva, muzeja i ostalih kulturnih stvari

Naravno da imam i protiv toga, jer se vodimo kao ravnopravna bića sa svim i svačim, a ne možemo da budemo na vodećim i važnim pozicijama jer još nismo rađale, a možda se baš i nakanimo, kada budemo postavljene na rukovodeća mesta?! A i da jesmo rađale, pitali bi nas, da li planiramo još koji komad dece, a onda bismo, ili slagale ili sašile po sred lica da `oćemo čitav čopor. Onda zbog te iste ravnopravnosti i emancipacije, nam uvale neka mesta pomoćnika(ca) ili sekretara(ki) ili pomoćnih trenerki ili trenerica.
Više ni sama ne znam šta je odeća, a šta funkcija u ovoj rodnoj ravnopravnosti?

UMESTO ONA – NEŠTO TREĆE

Umela sam svoje seminarske radove da potpišem kao student, i da mi profesorke(-ice) rodne ravnopravnosti zamere, a s obzirom na to da je u pitanju rodna stvar. Objasnila bih im da se osećam u skladu sa potpisom. I stvar rešena.

Tako da sam odlučila da budem, i tako ću se izjasniti na sledećem popisu, kao bespolno i bezrodno biće, jer šta koga briga, a i ne sme da me pita, šta jesam, ili šta osećam da jesam. Jer, ako me pita, pisaću svim mogućim zaštitnicima i biti srećna kada mi odgovore da sam u pravu, a ja i dalje na istom!
Imam ja protiv toga što ne umam često da uđem u pravi toalet, u kafićima, restoranima, pa stanem pred vrata i vidim jedna sa likom osobe u pantalonama, a druga sa likom osobe u haljini. Pogledam sebe u ogledalu i uđem na ona prva na kojima su nacrtane pantalone.

Budem i u problemu i kada su likovi na vratima nacrtani sa cilindrom ili šeširom. Počnem u mislima da prebrojavam čega više imam u ormaru i skontam da kačketi prednjače, tako da odustanem od svega i uputim se na sledeću lokaciju gde su bar iscrtani oznake pola.

Znate ono kako su nas učili u školi da lakše umamtimo za vjek i vjekov - ogledalce je znak za žene ,  (besposlene i dokone, sklone ulepšavanju i narcizmu), a koplje i štit za muškarce (znak ratnika, boraca i dušebrižnika za stanje u državi), pa još treba i da budem i srećna što nisam primetila znake bilo kakve neravnopravnosti!

MULTIPRAKTIK

Molim vas, drage moje žene, da se uozbiljimo u ovoj našoj emancipaciji. Imam utisak da smo toliko emancipovane, da moramo da se ponovo emancipujemo da bismo prevazišle sopstvenu emancipaciju, jer oko nas nema dovoljno emancipovanih muškaraca, jer se od vajkada vodila borba isključivo za žensku emancipaciju.

Pa smo sada mi žene, u problemu, sa kojim bismo se neemancipovanim muškarcem našle na sličnoj talasnoj dužini, jer ćemo samo u ljubavnim romanima pronalaziti i prepoznati šta je to ljubav ili pažnja muškaraca, a seksualna zadovoljenja tražiti u seksi šopovima, jer zaboga je strašno, da u bilo čemu zavisimo od muškaraca.


Pa dajte molim vas, da se prizovemo pameti, pa de se ne ljutimo zbog svega navedenog, a pri tome smo uvređene ukoliko nam neki neemancipovan dovoljno, muški stvor ne otvori vrata od kola. Ne zapali cigaretu i ne ustane kada sedamo za sto. Pa zašto bi taj neemancipovan muški stvor, sve to radio, kada se mi uporno borimo da budemo u korak sa njima, da pokažemo koliko smo isti i koliko možemo i više, i da potvrdimo da su multipraktik uređaji nastali po ugledu na nas žene.

24. 10. 2013.Kolumnista

Нема коментара:

Постави коментар