среда, 9. март 2016.

SVEVIŠNJI I SEOSKI DJILKOŠI

SVEVIŠNJI I SEOSKI DJILKOŠI

Ko je to naljutio Njega u Čačku usred ponovljenjih poplava? Ko je smeo Njega da iznervira? Ko je smeo nešto i da ga pita, a ne da pridikuje i kuka? Sram nas bilo Čačani! Svi da nabijemo glave u pesak i da se stidimo? I gradonačelnika smo iznervirali. I sve to u jednom danu! Pa imamo li obraza imalo? Raspustili jezike pa krenuli po svakome?


DUDUK NAROD!

Nikome na pamet nije palo da preseli kuću tokom ovih poplava. Nikome na pamet ne pade da posadi krompire po drveću, kada znamo da voda ne može baš toliko da naraste. I papriku našli neki da sade, a onoliku uvozimo iz raznih zemalja. Čujem i stoku da su neki pominjali.

Te ovoliko krava, te onoliko prasića. Aman narode, čitate li vi štampu. Znate li da treba silne svinje da uvezemo, i koji će kome djavo vaše svinje? I to potopljene. I kome vi uopšte trebate? Samo stvarate glavobolje. Primećujete valjda da stalno pojedini meštani kukaju.
I pre dve godine i sada ponovo? Pustite i ostale da kukaju. Ne valja vam što ste dobili na poklon po dvesta iljada dinara. Šta vi mislite? Da vam neko nadoknadi i mikrotalasne i stoku i krevete i dormeo dušeke?! Pa ne može. U pravu je On!

I lepo vam reče, da vi izgleda oćete da se obogatite od tih silnih para. Sram vas bilo. Umesto da radite i zaradite vi oćete od Njega da uzmete. Pa nema on toliko da vam da. To mu mnogo: „Samo nemojte da mi pričate da je malo po 200.000 dinara, kolika god da je šteta!” No, kome je malo neka ide gde nema vode. Nego oće svi namerno da žive pored reka, da bi kukali kada ih potope rečice i kanali.

I stvarno sramota, onoliko da ga naljutite! On došao medj’ ljude, da čuje šta će ko ljut da kaže. Nije spavao, jer je radio celu noć i našao vremena da dodje u taj Čačak i te selendre i ko ih izmisli.. I još da sluša besan narod koji samo traži nešto. Samo kuka, ko kukavica sinja. I spava taj potopljeni narod za razliku od Njega. 

Da nisu spavali, izmestili bi i kuće i štale na vreme. I njive bi premestili, sve sa zasadima! Jok brate! Odvalili po 8 sati spavanjac, ko bebe, pa u šoku kada videše vodu. Lepo ih je podsetio: "Kroz ovo sam prošao i pre dve godine”…u suštini…šta vi meni pričate šta su poplave! A narod i pre dve godine spavao i zakasnio da se iseli. Prespavao poplave dok je on spasavao živote i oranice. E moj narode!

I morao je On da viče. Malo je i vikao, kakvi ste naopaki: “Najradije bi sad direktore... ne znam šta uradio sa njima. Pitam ih preksinoć da li je sve u redu.. i sve je u redu, koga god da pitam, zato što ne mogu da predvide da će Čemernica da ide metar i trideset više". I za te direktore ste vi krivi. Valjda vi kao narod, možete da ih smenite ako ne rade dobro, ne treba On i o tome da misli. Upamet se uzmite, aman!

Eto, ovaj postojeći narod oko Čačka ne ume ni pasulj da baca, gleda u karte, u kuglu. Garantovano bi se poplava ukazala. Oslonili se na taj Hidrometeorološki zavod, pa im djavo kriv što oni u tim njihovim mapama nisu videli poplave. I naš gradonačelnik im verovao: “…prognoza je bila da se više ne može ponoviti slična poplava. Za sve nas je ovo veliko iznenađenje”. Eto ti ga sad. Ukinuti taj Zavod koji nema pojma. I vratiti proricanja i gatanja.

I odakle bre uopšte ponovo poplave, kada je sve sanirano? Japan uleteo sa nekom kintom! Nemoguće baš da su reke namerno provalile baš na saniranim mestima?! Reče li neka Jovanka Ćirković, iz Srbija voda, posle sanacija te 2014, i to za RTS: “Ma kako obilna kiša da padne, voda više ne može da se izlije. Ali, naravno, ovde treba da se obavi niz drugih stvari, da se ukloni drveće i uspostavi funkcionalan proticajni profil." Ma more, reke zakonom zabraniti! I drveće iseći! I geografiju menjati i istoriju ako ustreba!

KANALI I ŠUT. I ON!


Sve vajni domaćini, a Njega čekaju da im čisti kanale, svašta: "Napravili kuće i sami svoj šut stavili u kanale. I sad pitate što Vučić ne reši? Šta da rešim, da očistim svaki kanal ispred svake kuće"!

Daleko bilo! Bezobrazluk, čist ko suza. I s punim pravom je taj lenj i bahat narod, koji samo misli na pare On upitao: "Ko se to pa pretrgao da napravi neki nasip? Pa nije niko, ni javna preduzeća, jesu li se pretrgli građani, pa nisu baš... Nego najbolje svaliti krivicu na nekog drugog!

Nije-nego! Čik da nešto kažete. Ajd ako smete recite Njemu kako su nas ti nadležni otkačili kada je grad hteo nešto da uradi:Na naše apele i ponude za saradnju da kao lokalna samouprava pomognemo i uključimo se, dobijali smo informacije da grad nema nadležnosti i stručnosti da se time bavi!” 

Sedi jedan. I tišina tamo. Struka pa sve ostalo. Ne mešaj se u svoj poso!

I? Ko je ovde lud? Ma, narod bre ne valja. Ovaj postojeći treba na livadu strpati, politi benzinom i zapaliiti i dovesti bolji narod. Narod koji će da sluša i manje spava. Narod koji neće da kukumače i postavlja pitanja. I ne daj bože olajava i proziva!


 Objavljeno 9. mart 2016.  (MEDIAPORTAL - 9. MART)


Нема коментара:

Постави коментар