среда, 1. март 2017.

Čačanska papazijanija na novosrbijanski način

Mislimo li pre nego što nešto napišemo ili kažemo? Mislimo li šta ćemo da napišemo i kažemo, posebno ako se obraćamo kao politička stranka? Da li je u poslednje vreme moderno da se pitamo čija je ovo zemlja ili čiji je ovo grad?! “Ne da im Srbiju, nisu je ničim zaslužili” - kao što izgovori premijer, a sa obe noge u predsedničkoj kampanji ili pak “Šta se to dešava sa našim Čačkom?” - kao što napisa u saopštenju Nova Srbija, sa obe noge već u taboru Vuka Jeremića.


Bezobrazno, besramno, ponižavajuće, maliciozno je da se Nova Srbija u Čačku oglasi povodom sastanka mormona sa gradskim vlastima i dogovora oko donacija, saopštenjem koje diskriminiše sve one koji nisu pravoslavci, sve one koji niti veruju niti ih zanima da veruju. Besramno je da se politička stranka meša u verska pitanja. Zar to nije mogla ako je mislila da treba, da uradi crkva, neko od čačanskih sveštenika?

Naime, NovaSrbije u Čačku je 18.2.2017. godine u saopštenju pod nazivom: Šta se to dešava sa našim Čačkom? a u vezi sa eventualnom finansijskom podrškom pčelarima od strane mormona izmedju ostalog navela: “... a ne da takvu misiju vrše oni koji propagiraju poligamiju, A TO SE KOSI SA OSNOVNIM NAČELIMA PRAVOSLAVLJA. TAKOĐE, APELUJEMO NA SVE ČAČANE DA UVEK IMAJU NA UMU DA JE:  “…. VERA PRAVA, VERA SLAVNA, NAŠA VERA PRAVOSLAVNA.“

MALO USTAVA REPUBLIKE SRBIJE


Kao prvo, u Ustavu Republike Srbije u članu 1. piše “...Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima”. Znači, član 1.

Takođe, crkve i verske zajednice su ravnopravne i odvojene od države. I sada dolazimo do suštinske stvari.Odakle pravo Novoj Srbiji ili bilo kojoj drugoj partiji/stranci da se meša u verska pitanja? Svetovnost države podrazumeva da su crkve i verske zajednice odvojene od država i da je ova naša Srbija svetovna država. Naravno da se nameće pitanje, kako se to crkva meša u svetovne stvari, ali nije predmet pisanija!

U sekularnoj državi svi ljudi imaju pravo da praktikuju svoju religiju slobodno, međutim država i njene institucije su kompletno neutralne i ne smeju ni na koji način da favorizuju bilo koju religiju, bez obzira da li je ona većinska ili nije.

Idemo dalje po Ustavu: član 5. stav 3: “Nedopušteno je delovanje političkih stranaka koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje”

ČIJI JE ČAČAK GRAD?


Kao drugo, odnosno kao prvo, sram vas bre bilo. Pa Čačak nije grad samo pravoslavnih građana. Pa vas na izborima nisu birali, ako vas je i ko već birao, samo pravoslavni Čačani već i Bošnjaci, i Bugari, i Albanci, i Goranci, i Makedonci, i Bunjevci, I Nemci,  i Hrvati i svi oni koji niti su Srbi, niti su pravoslavci, a žive u Čačku. Ako to ne znate baciti oči na poslednji popis iz 2011: katolika 168, muslimana 73, protestanata 21, agnostika 29, ateista 577 i onih ostalih 27.

Kako ćete njima da objasnite kao neko ko zastupa interese građana Čačka, u ovom slučaju, “da je vera prava, vera slavna, naša vera pravoslavna”.

Kako ćete sada kada idu jedni, pa će odmah i drugi izbori, da objasniti da niste tako mislili? Kako ćete svim građanima Srbije koji ponovo treba da glasaju, da kažete da ćete se, odnosno vaš predsednički kandidat, boriti da svi građani imaju ista prava, da su dikriminacija i segregacija nedopustivi.

Isto treba da se zapitaju i naprednjaci, jer njihov visokopozicionirani član, a narodni poslanik iz Čačka Ostoja Mijailović, gostujući na jednoj televiziji, izmedju ostalog rekao: “Mi dva puta godišnje imamo audita, odnosno konrtolora od strane Jaguara i Land Rovera, NAŽALOST NAMA JE KONTROLOR ZADNJI KOJI JE BIO, BIO HRVAT, ALI JE BIO JAKO LJUBAZAN”.

Mada, ista je to škola i pamet.
Mada, kao da su to čuli i pročitali svi ti koji su “nažalost” Hrvati ili koji nisu pravoslavci, a žive u Srbiji.
Mada, i da su pročitali, možda nisu ukapirali.
Mada, i da su ukapirali, šta mogu sa tim?
More bre!

Za šta se vi borite i zalažete? Za kakve bre ljudske slobode i prava? Kakve vi demokratske institucije pominjete? Koje vi građane više farbate? Od predrasuda, besa i moći ne umete da vidite dalje od nosa.

A nosevi su vam sve veći. Kao Pinokiju!



Нема коментара:

Постави коментар