уторак, 18. јун 2019.

Šojić i Morava

I kao što več napisah, ova vlast u Čačku će ISKLJUČIVO ostati upamćena po tome što nije uspela da otkrije ko godinu dana zagađuje Zapadnu Moravu i Lupnjaču. 

Što nije preduzela nikakve mere da se zagadjenje reka ne ponavlja i što obmanjuje javnost u vezi sa zagadjenjem.



NA TEKST:
U reci Zapadna Morava danas su ponovo uočene masti i ulja, kako plutaju celom širinom korita.
Dragiša Petrović iz ekološkog udruženja „Sove na oprezu“, izjavio je Multimedijalnoj novinskoj agenciji da je ulja i masti u Moravi uočio oko 10:30 časova sa pešačkog mosta.
On je ponovo postavio pitanje nadležnima, ko zagađuje reke i da li se može sprečiti?
Poslednje veće zagađenje reka Lupnjača i Zapadna Morava, dogodilo je 31. maja, a vrednosti ulja i masti su bile veće nego ikada do sada.
Nakon tog zagađenje, pomoćnica gradonačelnika Čačka Mirjana Đoković, najavila je čišćenje korista reka, čak i kroz krug kompanije Sloboda „gde su se godinama taložile razne supstance“.
Pripadnici Civilne zaštite, kao i radnici čačanskih javno komunalnih preduzeća Vodovod, Komunalac i Gradsko zelenilo započeli su u ponedeljka čišćenje korita Lupnjače i to od ušća u Zapadnu Moravu, pa uzvodno prema Sloboda.
Reke su u više navrata prošle, kao i ove godine bile zagađene.
U avgustu 2018. je bila doneta odluka o zabrani kupanja na gradskom kupalištu.
Voda je uzorkovana od strane Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Čačku, a na teren su izlazili vodni inspektor iz Raške, inspektor za zaštitu životne sredine industrijskih postrojenja iz Užica i šef sanitarne inspekcije u Čačku.
Reka Lupnjača prolazi kroz krug kompanije „Sloboda“, a kontrolu su sproveli i inspektori Ministarstva odbrane.
Tada je utvrđeno da „Sloboda“ nije zagađivač, međutim načelnik Moravičkog upravnog okruga Slobodan Jolović je početkom novembra izjavio je da je upravo „Sloboda zagađivač“.
Polovinom marta, kada su uočene nove štetne materije u rekama, na insistiranje gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, oglasilo se menadžemnt „Slobode“, koji je tada naglasio da ta kompanija nikada nije ispustila štetne materije u reke.
U Slobodi su tada rekli da su u prethodnom periodu pustili u rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda čime je omogućemo da se čista voda ispušta u gradsku kanalizaciju.
Navodeno je i da se svakodnevno vrši monitoring rečnih korita po usaglašenom planu, kako bi se pravovremeno reagovalo u slučaju eventualnih akcidentnih situacija.

Нема коментара:

Постави коментар