уторак, 9. јул 2019.

U kom grmu leži zec?

Godinu dana zlotvor zagadjuje Zapadnu Moravu i isto toliko lokalna vlast pokušava da razotkrije zločinca. 

I pored toga što će ova vlast ISKLJUČIVO ostati upamćena po nesposobnosti da otkrije zagadjivača i da spreči dalje zagadjenje reke, pamtićemo je i po nesuvislim izjavama: Moravu ne zagadjuje Sloboda, a ko to radi ne znamo😭Moravu ne zagadjuje Vodovod, a ko je trovač pojma nemamo. 


Jer da hoćemo pojma da imamo, mi bismo drugačije🐒
Ovako je baš zanimljivo🐌
A, pobednička izjava, izgovorena iz usta pomoćnice gradonačelnika za ekologiju, pored one da će lokalna vlast ZAUZETI STAV kada dobiju izveštaj o zagadjenju, je i ova: "Gradu Čačku nedostaje vodni inspektor jer mi nekada danima čekamo na postupanje vodnog inspektora koji se danas nalazi u Raškoj. Iz okruga je otišao zahtev i mislim da je proceduri"🛴 

Znači, u tom grmu leži zekonja🐰Pa, što ne rekoste da je problem inspektor, od blata bismo ga izvajali, ako treba🚱

Na vest:

Javno komunalno preduzeće Vodovod nije zagađivač reke Zapadne Morave, kako su to objavili  pojedini mediji iza kojih stoji nekolicina članova SNS i koji su imali nameru da diskredituju lokalno javno preduzeće.
Kako su na vanrednoj konferenciji za novinare izjavili gradonačelnik Čačka Milun Todorović i direktor JKP Vodovod Zoran Pantović, naftne mrlje koje su se pojavile u Parmencu nisu posledica podmazivanja elemenata brane jer su naftne mrlje uočene uzvodno. Direktor Vodovoda je rekao da je ovo javno preduzeće najviše zainteresovano da akumulacija bude čista, jer dok kod budu prisutne naftne mrlje, voda iz bunara u okolini brane se neće koristiti za piće.
 Da bi svako leto Čačak imao uredno vodosnabdevanje, pripremamo i održavamo branu Parmenac. Ono što je rađeno poslednjih dana rađeno je i poslednjih desetak godina. Sa intervencijama na brani počinjemo 15. juna i to traje do 15. jula. Vlasnik brane Parmenac i akumulacije je Javno preduzeće Srbijavode. Da bi je pripremili za spuštanje izvršili smo podmazivanje sklopova i delova. Podmazivanje ustava se vrši dva puta godišnje: pred letnju sezonu i pred zimu kada se prazni akumulacija. Intervencija na podmazivanju vršeno je u dane 4. i 5. jula. Od 5. jula ništa ne radimo, razrađujemo ustave i one su u funkciji. Nafta je opasna i ako budu prisutne naftne mrlje u akumulaciji neće se koristiti voda iz bunara niti ubacivati u sistem — objasnio je direktor Vodovoda Zoran Pantović.
On je ponovio da nije bilo nikakve havarije niti prosipanja ulja i masti u Moravu.
 To su intervencije koje se izvode svake godine i to je proces koji traje tri dana. I u ovim trenucima imamo naftnu mrlju koja dolazi uzvodno i koja nema veze sa ustavama i sa Vodovodom. Vodovod je preuzeo veliku odgovornost da objekat koji nije njegov održava i da drži u funkcionalnom stanju. Zahvaljujući ovoj akumulaciji nismo imali restrikcije u vodosnabdevanju — podsetio je Pantović.
Gradonačelnik i direktor Vodovoda kažu da je nemoguće da podmazani elementi brane proizvedu toliku naftnu mrlju koja traje danima. Oni nisu želeli da se izjašnjavaju ko bi mogao da bude zagađivač i da li su i koliko opasne po zdravlje nove naftne mrlje, rekavši da očekuju nalaze Zavoda za javno zdravlje.
 Gradu Čačku nedostaje vodni inspektor jer mi nekada danima čekamo na postupanje vodnog inspektora koji se danas nalazi u Raškoj. Iz okruga je otišao zahtev i mislim da je procedura u toku da dobijemo inspektora. Sve što smo mogli da uradimo to je da na teren izađu naše jedinice civilne zaštite i da zagađenu površinu vode tretiramo tečnošću koju smo dobili od Srbijavoda i koja ne ugrožava biljni i životinjski svet. Očekujemo da Zavod uzme uzorke i da odbijemo izveštaje veoma brzo o kolikom i kakvom zagašenju se radi — rekla je Mirjana Đoković, pomoćnik gradonačelnika za zaštitu životne sredine, podsetivši da je Grad za uzorkovanje i analizu vode na Moravi i Lupnjači izdvojio preko dva miliona dinara iz budžeta.
Direktor SC Mladost Miloš Stavanić rekao je da su danas ponovo spuštene ustave na gradskoj plaži i da je Zavod za javno zdravlje uzeo uzorke koji bi trebalo da pokažu da li se voda može koristiti za kupanje.
 Kupališne sezone neće biti dok Zavod i sve institucije ne budu utvrdile da je Morava bezbedna za korišćenje, odnosno za kupanje. Činimo sve da to bude što pre, uložili smo sredstva da uredimo Lupnjaču kao i da uredimo kupalište — rekao je gradonačelnik Milun Todorović.
Podsetimo, naftne mrlje kod brane Parmenac uočene su tokom jučerašnjeg dana, tri dana nakon što je Vodovod izvršio podmazivanje elemenata brane.



Нема коментара:

Постави коментар