уторак, 19. април 2022.

ПЕТИЦИЈA: САЧУВАЈМО КАБЛАР

 

ЗАХТЕВ ПЕТИЦИЈЕ: САЧУВАЈМО КАБЛАР

Министарство туризма и Град Чачак су у марту 2022. г. потписали уговор о заједничкој изградњи стаклено-дрвеног видиковца, инфо пулта и угоститељског објекта на врху Каблара површине од око 1.000 м².

Предео изузетних одлика „Овчарско-кабларска клисура“ припада I категорији заштите – заштићено подручје међународног, националног, односно изузетног значаја. и Уредбом Владе РС, 2021. г. је проширено на 4910,8 ха. Овчарско-кабларска клисура је иначе део еколошке мреже Србије и Међународно значајно подручје за птице (IBA – Important Bird Area)

Проширењем подручја и успостављањем нових режима, врх Каблара припада II степену заштите, а самим тим и планирана изградња стакленог видиковца, инфо пулта и угоститељског објекта. Закон о заштити природе дефинише да се у II степену заштите могу вршити управљачке интервенције у циљу рестаурације, ревитализације и укупног унапређења заштићеног подручја, без последица по примарне вредности њихових природних станишта, популација, екосистема, обележја предела и објеката геонаслеђа, обављати традиционалне делатности и ограничено користити природни ресурси на одржив и строго контролисан начин! 

Како изградња планираног објекта подразумева и читаву пратећу инфраструктуру попут снадбевања електричном енергијом, водом и повезивање на канализациони систем који не постоји, неминовно је да ће коришћење тешке механизације  такође утицати на повећање емисије буке и прашине и неповратно изменити овај природни амбијент са значајним природним, биолошко-еколошким, естетским и културно-историјским вредностима, која чини јединственост овог предела.  

          Чувари Каблара и Коалиција против корупције у животној средини сматрају недопустивим деградацију врха Каблара изградњом планираних објеката, којим би се довео у питање статус његове заштите.

Сачувајмо Овчарско-кабларску клисуре за генерације које долазе!

Овде можете да прочитате целу ПЕТИЦИЈУ и детаљна образложења!  

Потпишите петицију САЧУВАЈМО КАБЛАР!

Иницијатори петиције:

Душко Брковић – доктор биолошких наука, еколог ботаничар;

Горан Марковић – доктор биолошких наука, еколог зоолог;

Зденка Радовановић – доктор техничких наука за област архитектуре;

Милан Ружић – доктор ветеринарске медицине, орнитолог са 20 година искуства у истраживању птица у ОК клисури, извршни директор Друштва за заштиту проучавања птица Србије, партнера BirdLife International у Србији;

Богдан Шојић – доктор ветеринарске медицине;

Савез удружења „Коалиција против корупције у животној средини“;

Рада Каранац Лазовић – социолог, мастер културологије;

Горан Николић – планински водич III категорије;

Биљана Ускоковић Брковић – дипломирани биолог/професор биологије;

Александар Бараћ – дипломирани правник;

Милић Поповић – предузетник;

Горан Марковић – уредник и издавач;

Драгиша Петровић – заштитар природе „Суве Мораве“, Западне Мораве и осталих природних вреднoсти чачанског краја;

Велимир Митровић – мештанин села Рошци;

Удружење грађана „Зелени талас“ Чачак;

Удружење грађана „Географско еколошко друштво“ Чачак;

Неформално удружење „Љубитељи Каблара“.

Нема коментара:

Постави коментар