петак, 29. април 2022.

Kolorado i Kablar! i Pleme Hualapai!


Zaista je zanimljivo, preko noći, interesovanje svih provladinih medija za izgradnju vidikovca na Kablaru koji se do sada uopšte nisu oglašavali u vezi sa tim.
Interesantna je i rečenica u tekstovima, na tim portalima: „Stručna javnost ocenjuje da su kritike na račun staklenog vidikovca preuranjene...“, a nakon objašnjenja orintologa (hm!) g. Zoran Rajičića iz čačanskog Društva "Sove na oprezu". Dotični gospodin je politikolog, te nikako ne može biti stručniji od doktora bioloških nauka i diplomiranih biologa, kojii su inicijatori Peticije „Sačuvajmo Kablar“.
Posebno je zanimljiva izjava direktorke Zavoda za zaštitu prirode: „ Ovaj vidikovac je zamišljen po uzoru na vidikovce koji se grade širom sveta, poput onog u nacionalnim parkovima Veliki kanjon u Koloradu i vidikovac u Biokovu u Hrvatskoj.“
Poredjenja radi: Veliki Kanjon u Koloradu prostire se na ukupno 4.926,66 kvadratnih kilometara površine. Kanjon je na nekim delovima širok i 29 kilometara, dug je ukupno 446 km, a dubok čak 1.800 metara.
Ovčarsko-kablarska klisura dugačka je 20 km, širine 50-100 m, a najveća dubina iznosi 710 metara.
Za poredjenje primer! Baš!
I, da. Stakleni most/vidikovac Skywalk nalazi se u Nacionalnom parku Veliki kanjon, a Pleme Hualapai koje živi u tom području, ima pravo upravljanja ovim čudesnim vidikovcem.

Tako da je ostalo samo da nadjemo pleme na Kablaru koje će da upravlja takvim vidikovcem i Bog da nas vidi!
Samo uključimo mozag. Malkice, ali malkice.

Нема коментара:

Постави коментар