уторак, 9. јул 2013.

Živele kockarnice!

Poštovana gospodo,

Vi koji odlučujete o životima mladih! Vi koji im diktirate šta i kako treba da rade! Vi koji im otvarate nova radna mesta! Vi koji ih podržavate kada se sa diplomama vrate u ovaj Grad! Vi koji ih uvažavate i izlazite u susret samo ako su politički odgovarajući! Vi koji hoćete da uništite park i vi koji hoćete da ograničite ustavno zagarantovano pravo na slobodno kretanje!


Svi smo se oduševili vašim predlogom da pazite na bezbednost i vaspitanje mladih, tako što ćete im ograničiti izlazak „do 00 sati, a izuzetno i do 01 narednog dana“. Pa svi smo mislili da su roditelji zapravo, otac i majka! Zahvalni smo svi do nebesa zbog te brige, zahvalni smo na pažnji i na tome što mlade, pitate za savete i za njihove sopstvene živote i njihove budućnosti! Izgleda da o njihovim životima odlučuju oni koji su mladost imali u prošlom veku i koji se pozivaju na jedini „opravdavajući“ i svevažeći kriterijum: „U moje vreme to nije bilo tako“!

Nije vam jasno da više nije to vreme, da su došla nova vremena, novi načini funkcionisanja i bivstvovanja, da se živi u novoj eri, u kojoj se, eto, tek izlazi od 23 sata. Izlazi se tada jer se više niko ne šeta po korzou, pored poslastičarnice Turist. Ne šeta se niko, jer ona ne postoji. Ne šeta se niko po Korzou, jer mu je fontana „konjopolj“ uzela dušu. I ne šetaju se mladi, kao u vaše vreme, jer ovo je njihovo vreme. Jbg. svako ima svoje! Hoće mladi, da dva pića, za koje uštekaju pare od džeparca, „troše“ do 3 sata, narednog dana.

VETO I „BEDAK“!

Šta ste zamislili, vi koji odlučujete i o snovima mladih?! Doneli ste odluku koje je u saglasnosti sa još 5 opština/gradova. Pa znate li vi koliko još ima gradova u okolini koji ne podležu pod vaš VETO?! Pa odoše mladi, posle ponoći na Zlatibor, u Kraljevo,u Kragujevac. Šta ćete onda?! Mislite da ste dobro delo uradili? Niste! Terate ih u kladionice i kockarnice, jer one rade celu noć. Znate li da je po istraživanjima kockanje postao najveći porok?! Da li vam je namera da ih odvratite od poroko zvanog noćni izlazak i preusmerite na drugi, koji je izgleda više „in“?!

Ili vam je možda namera, da u tzv „Bedaku“ kupuju litre piva i odu na „Spomen park“, iza Doma kulture, ispred zgrada i tako se opijaju do besvesti, pri tome praveći buku i nered, dok se njihovi roditelji brinu, gde su, jer je do jedan „u izutetnim prilikama“ moguć njihov život u gradu.

Kažete, nema više noćnih barova, jer svi nađu „rupu u zakonu“ te otvore noćni bar. Pa zar su mladi krivi što vaše inspekcije ne rade posao i što neko odgore daje dozvale za rad, a po zaslugama?! Pa zar su mladi krivi što vam neko ispred nosa nalazi kojekakve rupe po zakonima?! Šta oni, mladi, imaju sa rupama i korupcijom?! Ili mislite da itetkako, podhitno treba da imaju?!

Valjda poštovana gospodo, mlade treba da učite i podučavate moralu, lepim manirima i profesionalnosti, a ne kako da uspešno varaju i da budu prevrtljivi?! Valjda treba da im omogućite kvalitetan život, radna mesta, stipendije i nagrade za dobar uspeh, a ne da nagrađujete po specijalnim političkim angažovanjima?!
Razmišljaste li kako ćete propratiti sve kafane van gradskih područja u navedenim opštinama, koje su podržale odluku? Ili možda planirate da otvorite radna mesta za još policajaca, inspektora... pa onda da se naši mladi raduju, jer će možda svi sa završenim fakultetima, ili i oni koji ga „privode“ kraju, imati „posebnu čast i priliku“ da se zaposle kao „uterivači“.

Znate li, poštovana gospodo, da se najviše pucnjava, tuča i ostalih (ne)bezbednosnih događaja dešava, ne u kafićima i barovima, već na ulicama, ispred zgrada i u njima, i to najčešće u sred bela dana? Kako ste planirali da propratite i kontrolišite omladince posle radnog vremena koje ste izglasali? Ili planirate da im zabranite odlaske u sve te opštine/gradove, koje nisu sa vama donele zajedničku odluku? Ili planirate da promenite Ustav, pa da se vi, umesto roditelja pitate, odlučuju i potpisujete saglasnosti? Kažete da čuveni Rolingstonsi nastupaju od-do! U redu, dovedite ih u ovu kasabu i nije nikakav problem! Evo, predlažemo ih za sledeću Srpsku novu godinu. Pretpostavljamo da i pojedinci koji se pozivaju na neka njihova vremena, znaju o kome se radi?!



Nemojte mlade terati u kockarnice, nemojte ih terati po šibljacima, nemojte ih terati u druge gradove. Nemojte ih nigde terati, kada su ovde, kada su došli iz drugih gradova da se odmore i uživaju u našem i njihovom divnom gradu, u Moravi, u ljudima. Nemojte ih terati kada su možda i planirali da se sa diplomama vrate u ovaj Grad, ali ne i Grad i kome život treba da prestane u ponoć, ali ne i Grad koji će uništiti svoj park, ali ne i Grad koji će im ograničavati prava i terati ih od sebe!


9. jul 2013 Ozonpress



Нема коментара:

Постави коментар