среда, 19. март 2014.

Novi srpski rijaliti



Znate li šta ima novo? Paaaa… uhapšen je Darko Šarić, najveći narko-bos na Balkanu. Uhapšen je u utorak uju… Auh… Pa to svi znate… Da… Kao što znate i da on u stvari nije uhapšen, nego priveden, kao i da nije uhvaćen, nego da se predao… Onako bezuslovno, po principu: Ja vama sebe, a vi meni ništa, eto, čisto da ne bude krvoproliće, da ne nosim nekoga na duši, ne daj Bože, to ne bih podneo. Tako iskreno, da u sred srca gađa.


EKSKLUZIVNO! ŠOKANTNO! FRAPANTNO!

I? Šta ćemo sada? Sedećemo danima uz naše male ili velike, stare ili nove tv prijemnike i gledati, diviti se, zahvaljivati svim svecima što su nam poslali nekoga da ga pravdi privede.

Možda osmisle i rijaliti, u kome će glavni zadatak biti da učesnici pogode način špijuniranja, praćenja i čina predaje narko-bosa. Po mogućstvu, učesnici da budu oni koji su „pali“ na hapšenja i privođenja pojedinih, pa i velikog bosa.

Učesnici moraju da pristanu na strašne zadatke i mučenja. Na početku će se podeliti na pripadnike obaveštajne službe i policije, na običan narod koji željno čeka vest o hapšenju, na političare koji nešto naslućuju, na Šarićeve ortake i na samog Šarića. U ulozi Velike braće će biti lično Šarić i Onaj koji je jedino znao svaki detalj od praćenja do predaje.

PODELA ULOGA

Učesnici rijalitija će samim tim imati i različite stilove života, različite želuce, različito debele novčanike, devizne račune ili gomile račune za neplaćen infostan. Neki će imati hiljade kvadrata stambenog i kojekakvog prostora, bele lađe i mlazne avione, a neki će misliti gde će i kako zaraditi da plate ratu kredita, za bednih 48 kvadrata neke šupe u najbučnijem delu grada, koju će, ispostaviće se, plaćati jednoj grupi učesnika rijalitija.

Neki će nestati od kuće, ostavivši poruku porodici da su na važnom i tajnom državnom zadatku i da će se javljati čudnim načinima. Pojedini će glumiti političare, koji su na osnovu neverbalne komunikacije Onog koji je sve znao, mogli da naslute dokle je stigla akcija. Uz to će biti u obavezi da neprestano čitaju knjige iz psihologije, kako bi umeli da protumače šta znači Njegova piramida okrenuta ka gore, a šta kada je okrenuta ka dole, kao i kakvu informaciju treba da da Njegova „glava“ koja iz desnog ramena sopštava vest, a šta ona koja vest saopštava iz levog ramena.

Šarić, kao jedan od Velike braće, će zadavati nemoguće zadatke: od prerušavanja u južnoafričkog prosjaka, gurača kolica ispred supermarketa, izgladnelog čoveka koji se krije po kanalizaciji kao Splinter i njegove kornjače, do plastičnih operacija na unutrašnjim delovima tela. Biće tu i misaonih zadataka: kako u sred bela dana prebaciti par paktića, na drugi kraj sveta. Za taj zadatak će imati na raspolaganju novca i nekretnina u ogromnim količinama, koji će podmiriti troškove radne snage, prevoznih sredstava, komunikacije, kao i troškove podmićivanja. Imaće i logičku podršku u samom vrhu, od koje će dobijati informacije bez kojih neće moći da se pomere iz mesta.

Veliki brat, Onaj koji je jedino znao svaki detalj od praćenja do predaje, će davati zadatke grupi koja je dobila ulogu obaveštajne službe i policije. Zadaci će biti bezuslovni. Ne pitam ništa. Niti koliko košta, niti koga ćete angažovati, niti gde ćete kupovati odeću za prerušavanje, niti da li ćete kupiti najsavremeniju tehniku za prisluškivanje, niti da li ćete ići biciklom ili avionom, i ništa me ne intersuje. Ionako narod plaća sve troškove, a i uzeli smo kredit da se ne bismo zaduživali. Samo ga uhvatite, makar se on i na kraju predao.

A NAROD?

Najveća i najbrojnija grupa – obični smrtnici, imaće najlakše i najprostije zadatke, za koje gluma nije ni bitna. Po ceo dan će morati da sede ispred televizora i gledaju i slušaju Onog koji sve zna. Ješće pasulj cele sedmice i buđavi hleb. Garderobe ima i u kontejneru, pa bez brige. Deca su ionako ili u školi ili ispred računara, pa su bezbedna! Nerviraće se kada stignu računi za sve i svašta, ali i to brzo prođe. Iz tog razloga moraju pažljivo da prate medije, jer je sa njih poruka ohrabrujuća i podržavajuća: Računi za gas? Ispitaćemo… Računi za struju? Proverićemo… Nemate ’leba da jedete?! Izdržite… Ma samo da ga uhvatimo… 

Oduševljavaće se svakom informacijom u vezi sa akcijom jurnjave za narko-bosom. U međuvremenu će im uleteti informacija o velelepnim građevinama u prestonici, u kojima ćemo samo trošiti pare, jer tržni centri nigde u svetu ne proizvode niti čips, niti košulje. Proleteće informacija i o zatvorenim bankama, zbog lošeg poslovanja, o privedenima na saslušanje zbog Galenike, Luke Beograd i ostalih gluposti. Čuće i podatke o zloupotrebama u Kolubari, Topioničarskom basenu u Boru, ali će se radovati jer je oko Šarića zatvoren krug. Jer kada njega uhapse, sve će muke biti rešene.

VELIKO FINALE

Poslednji zadatak za pojedine u rijalitiju: hapšenje (ups, predaja) narko-bosa. Pripadnici obaveštajne službe i policije, svakako izlaze iz „kuće“ kao pobednici. Političari koji nešto naslućuju, takođe izlaze kao zaslužni jer su ćutali, mada su znali, al’ služba je služba, a družba je družba! Onaj koji je jedino znao svaki detalj od praćenja do hapšenja (ma, mislim predaje), čestita učesnicima na najfantastičnijem rezultatu, zahvaljuje na dobrom i pažljivom slušanju, na slepoj poslušnosti i odanim moždanim aktivnostima.

Samo običan narod ostaje u „kući“ sa zadatkom: pritvor, a možda i zatvor. Dabome, Šarićev. I svi su Šarići. Pa ko izdrži, izdrži. Ali, ne leži vraže, najdivnijeg perioda za običan narod. Najdivnijeg perioda, koji im plaća narod van „kuće“, i sve to do poslednjeg dinara. Prvi put u životu da im je sve besplatno,   od vruće vode, čistog odela i posteljine. Nema računa, nema sekiracije, a hrane u izobilju, a mogu i da biraju – đa posno, đa mrsno, pa pojedini prvi put ribu probali. Pojedini prvi put u tri obroka uživali. Meso, jednom dnevno; hleba do kila, ali ako je malo, i još dobiju. Picu mnogi zagledaju, ne znaju šta je; razni namazi, koje su samo na reklamama videli; raznih đakonija i uživancija. Samo neka je besplatno, neko će platiti.

Izlaze iz kuće nagojeni i zadrigli, o narodnom trošku! Okrivljeni, ma i zabole ih baš… Uživaće i dalje u izobilju na grbači naroda, koji se sladi što su i bili zatvoreni. Jasno im je da su zaboravljeni „oprani“ milioni, a u kasi nisu. Jasno im je da više nikoga nije briga ko vozi njihove džipove, ko se kupa u njihovim bazenima i ko šmrče njihovu robu.


Misle na nerođene čukununuke i znaju da su ih zbrinuli. Žrtva je pišična: uživanje,izležavanje, i izjedanje o narodnom trošku.

19.3.2014.kolumnista

Нема коментара:

Постави коментар