уторак, 11. јун 2013.

Nemoj danas, crveno je slovo! | Kolumnista

Vešti su bili naši preci! Imali su svoj valja se-ne valja se kalendar! Po njemu se znalo hvata li se za motiku ili ne! Pere li se ili se preskače! Ide li se na pute ili ne ide!

Eto, od vajkada se zna da se ne valja na Mladinu saditi ništa i brljati po zemlji! A Mladina dođe jednom mesečno! Svakog četvrtka do Spasovdana nikako ne kopati zemlju i ne pobadati cveće! Na Veliki Petak se ne valja raditi!
Uoči Velikog petka treba izbegavati teške poslove! Na Tucindan ne valja tući decu, a ostalim danima kako oćete! Ne valja se, na Vratolomije peti na drveće, a za ostalo se sami pobrinite! Na Ognjene i ostale Marije, ni pogledati na livade i njive, jer će sve suša ubiti! A kada dođe Ilindan i Petrovdan, voditi računa da nikako ne radite, jer su „mutni“ sveci! Za Iliju gromovnika, poznatijeg međ` narodom kao Ilindan, čik pomolite glave na pašnjake ili useve… spržiće vas munje, dotući grad i ostala tornada.


Mačke, naročito crne, istrebiti što pre, jer ne valja da nam se šeću ispred nas po putu, a u kući nikako nemojte da zviždite jer ćete prizvati miševe, što može da bude opasno, ukoliko ste već istrebili mačke!


SRPSKA RADNA LISTA



Taman da počnete da radite čujete: „Nemoj danas! Danas je crveno slovo, ostavi se motike i posla!“. 
Tako da u ovom maju (2013.) imamo četiri nedelje, koje su po svim zakonima i knjigama neradne, četiri crvena slova, tri tegetna, i ostaje da valja da radimo (ali, možda) celih 20 dana. U junu već imamo, da vas upozorim dok nije kasno, pet crvenih slova, četiri nedelje (uvek neradne) i četiri tegetna slova, a za rad nam preostaje jedva šesnaest dana. Pa onda kažu kako mi imamo manje praznika od Japanaca!
Jedva čekam da odem na posao i podsetim šefa, da se ne zaboravi oko prebiranja neradnih, crvenih i teget slova. Utom dođe i redovni godišnji odmor, i milina neopisiva.

Samo morala bih da proverim da li se ovo nevaljanje, odnosi i na sva zanimanja, ili samo važi da ne valja da se brlja po zemlji, a valja da se prevoze putnici raznim saobraćajima, da se vadi ruda, topi gvožđe, hvataju kriminalci i ostali lupeži.

A kada smo kod valja se, pa stvari stoje ovako: 
valja se umivati raznim vodama posebno osveštanim za posebne prilike jer će nam se vid poboljšati, a pamet izbistriti; valja se pomeriti sa mesta, a može se i skočiti, kada se čuje nešto loše za drugog (da se slučajno ne prenese na nas!); valja da se ostavi vaskršnje jaje da nam čuva kuću, pa nam onda ne trebaju video nadzori, alarmi i kojekakve skalamerije; a udavače valja da ispod jastuka, tačno određenih dana stave ogledalo i sanjaće budućeg muža; a ako supružnici žele kovrdžavu kosu detetu, da kum obavezno na krštenju zasuče i rukav (valja levi, jer vazda je nešto levo).

O BLAGOUTROBIJU


Malo pomalo i dođosmo do ovih savremenih vernika koji poste i veruju stomakom, jer stomak je za Srbe najbitniji organ – organ svaštar! U njemu rastu leptiri, rastu bebe, u njemu raste svest za duhovnim pročišćenjem! Grešni ste, pa odmah kaznite stomak posnom hranom u neograničenim količinama i ne zaboravite dame moje, da odete u crkvu obučene kao za maksenbal (balskim suknjama do patosa, ogromnim dekolteima, našminkane i namirisane kao za modnu pistu uz obavezno nošenje zar-marama preko celog lica, tako da neko mora da vas uvodi, jer niste u stanju niti da vidite, niti da se krećete).

I da, vrlo je bitno, da ostavite što više novčanica po svim ikonama jer se valja, pa da onaj sledeći što ulazi, ljubi novčanice. Ipak je sve u parama! Naravno i da ćete ostaviti otiske nakarminisanih usta, jer treba da se vidi da ste bile. Potom se obavezno ispadajte po hramskom patosu i tako lezite dok vas taj pratilac posle sat vremena ne podigne i izvede u prvu kafanu na rakiju, jer valja se!

I nemojte, ni slučajno, da se ugledate na one omladince! Oni su najveći grešnici i nemoralisti, sram ih bilo! Upražnjavaju poljupce, seks i ostale vulgarnosti gde god stignu: iza ćoška, na livadi, ispod klupe, nasred ulice, pored crkve. Kako se ne ugledaju na starije, koji ništa od toga nisu upražnjavali pre braka, koji su sklapali sa jedva namaknutih šesnaest godina i na taj način legalizovali sve ove “bljuvotine”, koje su bračnim činom postale i legitimne i poželjne – sex specialis! Verovatno je ta mladež kriva što rezultati pokazuju da svaki treći testirani muškarac nije otac svog deteta.

PITAM SE PITAM


Na kraju, mora čovek da se zapita: Kakvo je to čudovište moral? Kakva je to nakaza sa jednom glavom, petnaest duša i četiri kamena srca!? Kakva je to pandemija zahvatila ovaj jadan narod, a za koju ne postoji vakcina? Svi deceniju dve unazad postadosmo moralni do srži, pobožni do besvesti, verni do groba. Svi postadosmo  filozofi i  teoretičari,  jer u ovaj državi je to najbolje i najisplativije biti. Svi se preobrazismo tokom noći u tradicionaliste, patriote, kojekave vernike: one koji tvrde da je jedna crkva prava i naša, i one druge koji prave svoje crkve, umesto freski crtaju sebe i svoju porodicu, i tvrde da je takva bogomolja prava i  naša.

Od grešnika postadoše najmoralniji i najodaniji, valjda im bi oprošteno u teškom pokajanju, pa pokušavaju i one druge da pokaju ili okaju. Ogrezli smo grehu i treba na nos, pošto poto da ga iskijajamo, jer to strašno čudovište moral, čuči nad našim hipofizama i ne da nam mira, niti sna.

9. maj 2013. Kolumnista

Нема коментара:

Постави коментар