уторак, 11. јун 2013.

VELIKI BRAT TE POSMATRA


Televizija, radio, štampa, ultralake industrije. Producenti rijalitija, su oslobođeni velikog posla stvaranja celokupnog scenarija. Postavljaju „kostur“ i daju vodilje, koje dobijaju pun oblik tek i jedino, uz pomoć učesnika i publike, da ne kažem nemih posmatrača.


Rezultati istraživanja gledanosti većih televizijskih stanica u Srbiji, iz 2009. ukazuju da je porasla gledanost TV B92, čiju su popularnost uvećali „Veliki brat“ (u to vreme emitovan na toj televiziji), ali i Vesti u 23:00 jer su se puštale po završetku Velikog brata. Prema broju ljudi koji gleda takve emisije Srbija je jedna od prvih zemalja u Evropi koja spada u tzv.„njuz frikove“. Srbija ima sedam i po miliona stanovnika i „zemlja je staraca“, a televizija je ubedljivo najpopularniji medij. Najomiljenije televizija Srba je TV Pink, a najgledaniji je RTS1.

“Ne znaš šta da radiš sa realnošću svog života? Suviše je obična i dosadna? Hoćeš da doživiš nešto uzbudljivo i nesvakidašnje? Nešto, od čega će ti zastati dah i adrenalin udariti u glavu? Nešto, zbog čega ćeš zaboraviti svakodnevne brige; nešto što će te “istrgnuti” iz sumorne svakodnevnice... A i dalje možeš biti fino zavaljen u svoju fotelju gledajući TV i grickajući čips? Rešenje postoji: gledaj realiti šou! Svetski poznat šou, koji je konačno došao i do nas“.

Ovo je najava za jedan od mnogih rijalitija emitovanih od 2000. godine na svim televizijama i sa nacionalnim i sa regionalnim i sa lokalnim frekvencijama.

„Veliki brat” (kao preteča svih rijalitija u nas, nešto slično kao Kasandra!) prvi... VIP... anonimni... Pasivnim gledaocima nudi viziju budućeg Hakslijevog „vrlog sveta“, uz potpuno razgolićavanje i fizičko i duhovno.

„Gledaj majku biraj ćerku” (TV Pink); oslanjajući se na tradicionalnu kulturu i praznoverja, ćerka nužno mora da liči na majku i pruža se slika jednog izvitoperenog sparivanja, upoznavanjem majke sa potencijalnim zetom (izlasci, komunikacija, pokloni), da bi se donela odluka o ćerci, ili kome već?

„Menjam ženu” (TV Pink), podsticanje i podražavanje najnižih instikata, je ostvareno putem ovog serijala. Zašto ne muža?! Zašto je žena ta koja pristaje da „živi” pred svetom sa drugim muškarcem ili se potvrđuje Biblijski greh žene (i Lilit i Eve)?

„Farma” (TV Pink), „elita” Srbije je u „Farmi” imala priliku da se prikaže u svetlu najvećih farmera i da svi oni kojima taj posao i jeste egzistencija, ostanu zadivljeni, preispitujući sopstveni rad i učinak!

„Dvor” (TV Pink), čardak ni na nebu ni na zemlji u kome VIP takmičari žive kao kraljevi, prinčevi, vitezovi, robovi i neizostavno kao dvorske lude.

„Parovi” (Happy TV), u trenutku svetske ekonomske krize, najvećih svetskih katastrofa i u jednoj nevidljivoj zemlji na „brdovitom Balkanu”, imamo svu raskoš i raskalašnost i bahatost Olimpijskih bogova.

„Trenutak istine” (TV Pink), univerzalna ljudska radoznalosti i težnje za slavom, ovim serijalom prevazilazi sve granice i poistovećuje se sa pojmom prostitucije, kao prodavanjem tela i duše zarad interesa... Jedinstveni šou u kojem pojedinac ogoljuje sebe na najvulgarniji način ... za šest minuta slave, možda sledi i odlazak u zatvor, urgentni centar...

„Survajver” (Moja Prva TV), savremeni Robinson Kruso i njegovo ostrvo, i njegovo Petko i njegov Četvrtko i svi ostali prepušteni na milost i nemilost majci prirodi.

„Luda kuća“ (Happy TV), obelodanjivanje svega, svačega i svakoga... Uz maksimalno obezbeđenje ukoliko bi gosti „skočili“ jedni na druge... Pruža izvanrednu zabavu oko ponoći, za sve one željne tuđih života, pikanterija i osvete...

„Kuća snova” (TV Pink); „Domaćine, oženi se” (Moja prva TV); „48 sati svadbe” (RTS1), „Vreme je za bebe” (RTS1), „Paklena kuhinja” (Moja prva TV)...

Nemam vremena da ih sve nabrojim..., a ni želju ponajmanje. Rijalitiji su udovoljili čovekovoj prapotrebi za radoznalošću. Moderni gledalac sve više ima priliku da zadovolji svoj voajerizam i zaviri u tuđe živote. S druge strane veliki broj je onih koji svoju svakodnevicu nude na tacni, neko za pare, neko za minut slave.

Da li smo, korišćenjem biometrijskih ličnih karti, pasoša, unošenjem PIN i PUK kodova, gomile šifara, a neznajući za to, svi postali stanovnici kuće Velikog brata, i pod budnim smo njegovim okom. Da li živimo po navici, koja prerasta u domen naučne fantastike u sred Srbije?!

Serije, turske, španske, indijske, tahidžihanske i iz zemlje Dembelije..., ubedljivo i sebično čuvaju prvo mesto. Prvije su i od crnih hronika, a narod srpski mnogo voli da gleda tuđe nesreće i jade.

Neću ih nabrajati niti analizirati, već ću se na kraju pozvati na Bibliju: “Bog s neba pogleda na sinove čovečije da vidi ima li koji razuman, i traži li koji Boga.” (Psalm 53,2).

Neka nam je Bog u pomoći.


14.11.2012. Ozonpress




Нема коментара:

Постави коментар