уторак, 11. јун 2013.

MLADI U GVOZDENOM KAVEZU VLASTI



Mi smo građa od koje se prave Snovi,

i naš mali život nam je snom zaokružen.“
Vilijem Šekspir

PROPOVED VISOKOUMNIH MLADIMA

O, mladosti grada Čačka, o, mladosti lepa... ne odlazite iz zavičaja „jer sunce našeg neba lepše sija...“
Ostanite ovde... Ostanite u Čačku... K`o da ste kod očiju slepi i ne vidite da smo vam sve obezbedili, sve za bivstvovanje i kvalitetan i ugodan život.
Ostani mladosti.... Ulagali smo u vas, odškolovali vas ili vas još školujemo, dajući vam stipendije i ostale stimulans. Ostanite jer su nam vaše kreativno-kreaturne ličnosti neophodne u realizaciji naših apstraktno-iracionalnih ideja.

Ostanite... Potrebni ste nam da se „podmladimo“... Stari i iscrpljeni su nam politički kadrovi, koji do duše mogu još da budu funkcioneri, direktori i glavni, ali ide proleće, idu izbori, a vi ste nam najleša i najvrednija reklama! I najeftinija!

Evo, začas ćemo doneti sve strategije, razvojne planove i na gomilu prikupiti raspisane međunarodne konkurse, koji će vam omogućiti da budete aktivni i priznati pojedinci, a samim tim i uvaženi članovi društvene zajednice i našeg lepog i čistog grada!

Poštovanjem svih moralnih kodeksa i procedura, koliko ujutru ćemo izglasati otvaranje novih radnih mesta, koja će odgovarati težini pameti u vašim pametnim glavama.
Pročitali smo i šta je mobilnost studenata i učenika i kupićemo svim mladim i perspektivnim ljudima po najnoviji i najveći mobilni telefon! Samo nas ne napuštajte jer nemamo s kim...

USLIŠENE MOLBE

I gle čuda... Molbe visokoumnih bejahu uslišene i mladi ostadoše u objektivnom i opipljivom sivilu ovog grada. Prihvativši nametnute moralne i kulturne vrednosti i ideologije. Počeše da bivaju aktivniji učesnici gradskih dešavanja, formirajući ili se pridružujći najbrojnijim svetskim virtuelnim grupama, koje žive u(na) internetu. I kako su brojne, autentične i prepoznatljive dobile su i svoj identitet, a mladost grada Čačka je konačno dobila priliku da kaže šta misli, oseća i kako dela, u želji da ih neko čuje i da prepozna njihove potrebe.

Pa visokoumni, „pridrižite“ se grupama, koje su formirali mladi Čačka, zavirite u njih, i videćete koliko svi oni vole Čačak: „Svi mi koji volimo Čačak“, „Jer volim Čačak“, „Čačak moj grad“, “Znači Čačak”, “Oživimo Čačak”, a videćete i da poručuju: “Inicijativa za osnivanje Američkog Kutka u Čačku”, „Čačku treba zatvoren bazen“ „Naterajmo Velja da napravi zatvoren bazen za ceo Čačak, a ne samo za njega“ i „Život u Čačku se sveo na tri „S“: svadbe, sahrane i slave“.

Videćete, ako umete i ako hoćete i šta sve rade mladi na „crno“, ne znajući drugačije kako da obezbede `leba da jedu. Reklamiraju ugrađivanje noktiju. Pravljenje novog od starog nameštaja. Izradu marama od pocepanih tetkinih haljina. Renta motor i renta rolšule i ko zna šta sve. Ako ste pametni i bistri, možda ideje mladih ljudi ne budu samo ideje ponuđene u virtuelnim grupama, oživite ih zarad mladosti!

Mladi se okreću virtuelnom sveta u zamenu za udruženja, u zamenu za klubove, u zamenu za naučne i kulturne manifestacije, u zamenu za stvarna radna mesta. Ali, ne zaboravite da se na takav način i otuđuju, zanemaruje sebe, druge i okruženje, jer kada mladom čoveku ne ponudite ništa, njemu samo ostaje da se na neki način zaštiti od izgubljenosti i paralizujućih osećanja da je beznačajan, nepotreban, lišen aktivnog života i kreativne sposobnosti stvaranja.

Mladi postaju Dirkemovi „anomični bolesnici“- niti znaju šta se od njih očekuju, niti šta trebe ili ne treba da rade. U slabljenju i nedostatku kolektivne svesti vlasti Čačka, koja nameće sopstvena pravila, procedure, moralne i kulturne obrasce, mladi gube oslonac, gube motiv, gube sebe i osvanjavaju i žive u gvozdenom, moćnom kavezu aktuelne vlasti.



Objavljeno u Ozonpress-u 2012. godine

Нема коментара:

Постави коментар